MŰFAJOK szerinti bontás:

2019. február 14., csütörtök

Mahtob Mahmoody: Nélkülem soha - Mahtob élete a lányom nélkül soha után



"Negyedszázaddal ezelőtt világszerte olvasók millióit nyűgözte le A lányom nélkül soha című bestseller, egy amerikai anya és hatéves kislánya igaz története, akik megszöktek az őket a háborús Iránban fogva tartó erőszakos perzsa apától. A könyv alapján film is készült, Sally Fielddel a főszerepben.
Most pedig a kislányból lett felnőtt nő mondja el a teljes történetet, ahogy azt ő gyermekként átélte. Hogyan kerültek fogságba, hogyan menekültek el, mi történt, miután visszatértek Amerikába. A félelmet, a rémálmokat és pánikrohamokat, az álnéven megélt iskolaéveket, és egy súlyos betegség leküzdését.
Egy rendkívüli fiatal nő története, aki legyőzte az életét kettétörő traumát, és békében és elfogadásban tud élni. A könyv bemutatja a sebzett lélek gyógyulását, a megnyugvást és újrakezdést, az Isten jóságába és gondoskodásába vetett hitet.

Mahtob Mahmoody több kitüntetéssel végzett a Michigan State University pszichológia szakán. Michiganben él, lelki egészségvédelemmel foglalkozik."
________________

Annak idején én is gyarapítottam a Lányom nélkül soha olvasótáborát, teljesen lenyűgözött, letaglózott és ámulatba ejtett a történet. Néhány évente azóta is rákeresek Betty Mahmoody nevére, érdekelt, hogy hogyan alakult a sorsuk. Úgyhogy nagyon örültem, amikor megjelent Mahtob Mahmoody önéletrajzi regénye arról, hogy hogyan folytatódott az életük a szökés után.

A sajtóban persze időről időre fölreppentek hírek, miszerint a történet eltúlzott vagy netán nem is igaz. Szerintem ezek a sajtóhírek csak fenntartották, felkeltették az érdeklődést, az ember még inkább tudni akarta, mi az igazság. Nekem Mahtob történetei teljes mértékben hitelesnek tűnnek, az általa és édesanyja által végzett munkáról nem is beszélve, amelyért Betty Mahmoody nem kevés elismerést és díjakat is kapott.

Becsülendő az, ahogyan tudták utána folytatni az életüket, és eltöpreng az ember, hogy egy anya és feleség, valamint egy gyermek hogyan, mennyire másképp gondolkodik és érez a megbocsátással kapcsolatban. A továbblépéssel, a múlt maguk mögött hagyásával (ami tulajdonképpen lehetetlen, főleg ha a múlt utánuk is nyúl), gyökereikkel kapcsolatban. Ez nem az a fajta múlt, amit maga mögött hagyhat az ember. A vérét, a gyermekkorát, a kötődéseit nem teheti le.

A megbocsátásnak talán alternatívájaként kínálja fel Betty Mahmoody az elfogadást a lánya számára - hogy ha ez egyik nem megy, legalább a másik működjön, fogadja el a lánya, hogy ezt az életet élik, és ez is jó, ennek a lehetőségeivel kell élni, segíteni másokon, és ez ne beletörődés legyen, hanem egy hasznosan és békében élt teljes élet.

Nagy tanítások vannak ebben a könyvben, amelyeket nem feltétlenül Mahtob nyújt, hanem amit ő kapott, és egyszerűen csak elmeséli nekünk.

Ír a további nehézségeikről is - komoly egészségügyi problémák, költözések stb. -, amelyek részévé váltak az életüknek, túl a folyamatos félelmen, ami alighanem egy életen át elkíséri őket.

Nagyon érdekes könyv, jól szerkesztve, jól megírva, és kihagyhatatlan azok számára, akik az előzménytörténetet olvasták vagy látták filmen, de akár önálló olvasmányként is megállja a helyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése