MŰFAJOK szerinti bontás:

2019. február 7., csütörtök

J.K. Rowling: Az élet dolgai - A kudarc mellékes haszna és a képzelet fontossága



"J. K. Rowling humorral és mély empátiával átszőtt beszédét – amelyet eredetileg a Harvard Egyetem végzős diákjaihoz intézett – nemcsak azoknak ajánljuk, akik most kezdik felnőttéletüket, hanem bárkinek, aki úgy érzi, fordulóponthoz ért, és szeretne kicsit szebben, bátrabban, szabadabban élni."
„Köszönöm – ezzel szeretném kezdeni. Nemcsak azért, mert a Harvard kivételes megtiszteltetésben részesített, hanem mert a gondolattól, hogy itt avatási beszédet kell mondanom, heteken át összeszorult a gyomrom, így sikerült fogynom egy kicsit. Duplán jól jártam! Most már nincs más hátra, mint mélyeket lélegeznem, a piros zászlókra hunyorognom, és meggyőzni magam, hogy a világ legnagyobb griffendéles találkozóján vagyok.”
___________________

Rövid, kb. fél óra alatt elolvasható könyvecske, de annál velősebb gondolatok vannak benne, így megéri elolvasni, higgyétek el!

A Rowlingtól megszokott humor és empátia ugyanúgy benne van, mint az élet nagy dolgairól szőtt magvas gondolatok, önéletrajzi elemek, saját pályájának rövid története, a kudarcaiból levonható tanulságok, és tanítása arról, hogy miért is fontos a képzelet egy ember életében. Nem azért - vagy nem csak azért -, amire gondoltok, nem; ő ennél azért komplexebb válaszokat kínál. Ami nem meglepetés, ismerve az ő tehetségét és sokrétűségét, nem igaz?

Én Rowlingot igazán nagy gondolkodónak tartom, és olyan írónak, aki nemhogy skatulyába nem szorítható, de nem tudom, hogy van-e rajta kívül bárki, aki az ifjúsági irodalomban, a fantasy területén, valamint a krimi és a szépirodalom műfajában is ilyen maradandót alkotott, úgy, hogy az embernek egy cseppet sincs hiányérzete.

Nemcsak hogy mindegyik műfajban megállja a helyét, hanem mindegyikben tud újat mondani, új hangon szólni, szélesre tárni a kapukat, és olyan tehetséget felmutatni, amely szerintem páratlan és egyedülálló.

Eddig minden könyve tudott újat adni, elgondolkodtatni, szóval a magam részéről mindent elolvasok, ami megjelenik tőle - és erre biztatok mindenkit.


A kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése