MŰFAJOK szerinti bontás:

2022. december 9., péntek

Dean Koontz: A másik Emily

 

"Emily Carlino tíz éve tűnt el Kaliforniában, miután a kocsija lerobbant az autópályán. Feltételezték, hogy Ronny Lee Jessup, a sorozatgyilkos végzett vele, akinek több áldozata soha nem került elő.

David Thorne író azóta sem heverte ki élete szerelmének elvesztését, emészti a bűntudat, hogy nem volt ott Emily mellett, és nem mentette meg. Mindent bevetett, hogy feldolgozza az eseményeket: rendszeresen látogatja Jessupot a börtönben, kétségbeesetten várja, hogy kiderüljön, hogyan teltek Emily életének utolsó órái, hogy végre eltemettethesse szerelmét.

Aztán David megismerkedik Maddison Suttonnal, ezzel az igéző, játékos nővel, aki tökéletesen tisztában van David veszteségével. Maddison leginkább észbontó tulajdonsága, hogy kiköpött ugyanolyan, mint Emily. Még csókolni is ugyanúgy csókol. Ahogy a fantasztikus fordulat hihetővé válik, David egyre inkább rabja lesz Maddisonnak – és feltárul a nő rejtélyes múltja, hogy aztán elszabaduljon a rettenet."

_________________________


Sok könyv borítóján szerepel az az ajánlás, hogy ne olvasd este, de ez esetben igaz. Ezt a könyvet TÉNYLEG ne olvasd este és éjszaka! Nagyon ijesztő, félelmetes, hátborzongató! Tudod, az a fajta regény, aminek olvasásakor tényleg felmerül benned, hogy biztos bezártad-e az ajtót. Mindemellett letehetetlen, nagyon izgalmas, hihetetlenül olvasmányos, de valóban vérfagyasztó részletekkel tűzdelt - méghozzá igen sűrűn van megtűzdelve ezekkel a bizonyos részekkel, amiket utána nehéz kiűzni a fejedből.

Az első könyv, amit Koontztól olvastam, és meg kell hogy mondjam, az író méltó a hírnevéhez. Ugyanakkor a sodró erejű, lendületes sorok és borzongató leírások mögött döbbenetes gondolatok bújnak meg, amelyek éppen attól ijesztőek, hogy az író előrevetíti, akár valóság is lehet belőlük a közeli vagy távoli jövőben. 

Eltúlzott formában írja le persze mindezeket, ahogy az egy regényhez illik, de a lényeg ugyanaz: gondolkodjunk el, hogy a tetteink - az egyéné és a társadalomé - milyen hatással lehetnek a jövőre nézve. A miénkre és az emberiségére. Az egyéni hétköznapi döntéseink ugyanúgy, ahogy a tudományos kísérletek vagy az az újfajta szemléletmód, amelyet a világ változása, a tudomány fejlődése, a kor előrehaladta hoznak magukkal.

A bizarr találkozása a valóságossal, a szürreálisé a realitás talaján állóval, a fikcióé a tudománnyal és a fikció abszurditásáé a valóság abszurditásával. Melyik az ijesztőbb?

És közben ott van a rettenetes részek mellett a szerelem szépsége, a hűség fontossága, és ott van a rögeszméig és őrületig fajuló megszállott kutatása valaminek, ami akkor is maga alá teperhet, ha meg vagy győződve arról, hogy ez csak mással történhet meg. Benne van a könyvben a kiszolgáltatottság, de a remény is, és az, hogy soha ne add fel -

ne add fel a hitedet, a harcot, a küzdelmet mindazért, ami és aki fontos neked.

Ez a könyv ilyenformán egyfelől tanítás, másfelől persze főleg szórakoztatás, amelyet ne egy sötét, esős éjszakán vegyél a kezedbe, hanem napfényes délután a kertben. 

A túlzásokat pedig engedjük meg az írónak, így tudja érzékeltetni velünk, hogy hova vezethet az, ahogyan élünk.


A regény megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése