MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. január 7., szombat

James Herriot: Ő is Isten állatkája


Képtalálat a következőre: „ő is isten állatkája”


"James Herriot az egyik legnépszerűbb angol szerző, aki hosszú állatorvosi pályájának élményeiről több sikeres könyvet írt. Ezek jó része nálunk is megjelent. E műve a második világháború utáni évtizedekben, a hatvanas években „született”, és yorkshire-i prakszisának humoros történetein kívül külföldi „kiküldetéseiről” is számot ad, ahol is állatszállítmányok gondos kísérőjeként szerzett élményeit osztja meg az olvasóval. A végtelenül ember- és állatszerető író visszaemlékszik a háborúban szerzett kivételesen kalandos élményeire is."

Elfogult vagyok, bevallom, és elkötelezett Herriot írói munkássága iránt, és az iránt az életmód, élet-, állat- és emberszeretet iránt, amellyel ő rendelkezett. Az elfogultságomnak jó oka van, azonban cseppet sem befolyásol akkor, amikor újabb könyvét olvasom. Hiszen mindegyikben megmutatkozik, mennyire nagyra becsülte az életét, a munkáját, a családját, és milyen tisztelettel és szeretettel bánt a gazdákkal, a feleségével, a gyermekeivel, a kutyáival, más emberek kutyáival, más emberek teheneivel, lovaival, kecskéivel, és minden egyes élőlénnyel, akivel/amellyel élete során dolga akadt. 

Sosem unta meg a hivatását, és sok-sok év kemény állatorvosi munka, éjszakai ébresztések, 30 órán talpon levés, kőkemény fizikai erőfeszítések, nehézségek sem tántoríthatták el őt mindattól, amit annyira szeretett csinálni, ami kitöltötte a napjait, az életét, és nem fordíthatták el egy kényelmesebb lét felé, mert ő tudta, igazán tudta, hogy amit ő csinál, az a világ egyik legcsodálatosabb tevékenysége, és nem adta volna semmiért. 

A legnehezebb helyzeteket is hihetetlen derűvel, empátiával, humorral és öniróniával kezelte, nézte és oldotta meg, és ez, valamint hivatásának szeretete, szorgalma, sosem szűnő lelkesedése mindig a helyes irányba vitte őt. 

Úgy gondolom, hogy James Herriot egy boldog ember volt, és boldoggá tette a családját is, továbbá olyan értékrendet, élményeket adott át a gyermekeinek, amelynek köszönhetően ők hasonló küldetéstudattal szentelték szintén a gyógyításnak az életüket.

Meggyőződésem, hogy lelkiismeretes állatorvos, apa, férj és barát volt, azonban mindaz, ahogyan megírja a történeteit, egyértelműen rámutat arra, hogy milyen jól tette a felesége, hogy rábeszélte őt az írásra. Egyszerűen zseniális, ahogy leírja a történeteit, a vicces sztorikon tényleg hangosan kell nevetni, a szomorúakat pedig megkönnyezi az ember. Pedig én nem is emlékszem rá, hogy volt-e egyéb olyan könyv, amelyen tényleg nevetnem kellett, és nem csak mosolyra fakasztott, de Herriot könyveiben, köztük ebben is vannak olyan oldalak, amelyeknél egyszerűen nem lehet kibírni röhögés nélkül.

Bárcsak még több könyvet írt volna, és bár Magyarországon is több könyve kapható lenne!

Az elérhető könyvei a Ciceró Könyvstúdiónál megvásárolhatók, köztük az Ő is Isten állatkája című regény is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése