MŰFAJOK szerinti bontás:

2022. október 18., kedd

Hernán Díaz: Bizalom

 


Egy trükkös könyv a vagyonról a Nagy Gatsby rajongóinak

Pulitzerre és PEN/Faulkner-díjra jelölt szerző

"Az óriási dübörgés és pezsgés ellenére az 1920-as évek New Yorkjában mindenkinek muszáj volt hallania Benjamin és Helen Raskről. A férfi legendás Wall Street-i mágnás; a nő excentrikus arisztokraták tüneményes tehetségű leánya. De szóbeszéd indul: vajon minden rendben Benjamin pénzügyi manővereivel? És Helen miért él ilyen bezárkózó életet? Miközben a tékozló, spekulációra épülő évtized a végéhez közeledik, a fényűző párt egyre hangosabb pletykák övezik. Milyen áron szerezték irdatlan vagyonukat? Ez a rejtély áll az 1938-ban íródott, Kockázatos pozíciók című regény középpontjában, amelyet, úgy tűnik, mindenki olvasott New Yorkban. De a történetnek nem ez az egyetlen változata.

Hernán Díaz Bizalom című könyve káprázatosan hozza játékba a fenti történet szereplőit – miközben kiviláglik, micsoda feszültség rejlik a fiatal nő életében, aki elszántan igyekszik elkülöníteni a tényeket és a konfabulációt. Díaz regénye minden egyes réteg feltárásával, minden egyes felismeréssel egyre lebilincselőbbé és mélyértelműbbé válik. Miközben az olvasó ki szeretné deríteni, mi az igazság, tudatára ébred, milyen gravitációs ereje van a pénznek és a hatalomnak, hogyan manipulálhatók a tények. A Bizalom sokrétű, nagyszabású mű; feltárja azokat a hangokat, amelyeket a lényegi egyenlőtlenségeket igazoló mítoszok betemetnek."

___________________

Rendkívül érdekes, mély, színvonalas mű egy hatalmas tehetség tollából. 

Egy igazán különleges történet, amely több részre és nézőpontra van bontva, melyeket olvasva újabb és újabb értelmet nyer számunkra a történet, és csak lassan, fokozatosan tárul fel az igazság.

Sodró lendületű, megdöbbentő erejű történet, melynek középpontjában az emberi sorsok, a vagyonszerzés mibenléte, a tehetség, egymás sorsának alakítása és saját sorsunkra való ráhatásunk és rá nem hatásunk áll.

Tényleg lebilincselő, tényleg felvillanyozó, tényleg időtálló és leleményes - minden igaz, ami jót írtak már erről a könyvről.

Lenyűgözött, ahogy az író egyfelől megvezeti az olvasót, másfelől utána olyan mélységekbe viszi, ami megjósolhatatlan. Nem merül fel bennünk kétség - majd egy idő után csak az merül fel. Kételkedni kezdünk a nyilvánvalóban is. De lehet egyáltalán bármi is nyilvánvaló ebben a történetben?

A pénz átka és előnye, a zsenialitás átka és előnye, az önfeláldozás átka és előnye, a... 

Annyi fontos dologról szól ez a könyv, hogy nem tudom, érdemes-e egyáltalán megpróbálni felsorolni. 

Bűnök, erény, gyengeség, hazugság, tehetség, előrelátás, kiszolgáltatottság, önzetlenség, önzés, képmutatás, önáltatás, szerelem...

Emberi gyarlóság és jóság, erő és vétkek, erény és önámítás...

Mindez pedig oly módon szavakba öntve, hogy a tartalom és a szépség, a minőség és a szórakoztatás kéz a kézben jár, és tudod, hogy ez olyan olvasmányélmény volt, amelyet egyhamar nehéz lesz überelni. 

Díaz magasra teszi a mércét, és ó, milyen jó, hogy ez így van, köszönet neki érte! 

A könyvét elolvasva a pénz hatalmáról én is sokkal gazdagabb lettem. 

Megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése