MŰFAJOK szerinti bontás:

2022. március 28., hétfő

Jane Corry: Hazugságok, amiket elhiszünk

 


"Sarah mindig is abban a hitben élt, hogy ő is és a férje, Tom is jóravaló emberek. De aztán Freddie, a fiuk egyik nap azzal állított haza, hogy borzasztó tettet követett el. Könyörgött, ne árulják el a rendőrségnek. Sarah-nak és Tomnak döntenie kell, milyen messzire hajlandók elmenni, mit bír ki a házasságuk, hol van a határ, ameddig védelmezhetik egyszülött gyereküket. A tornyosuló hazugságok közepette Sarah-ra hirtelen rátalál a tökéletes lehetőség: tisztázhatja Freddie-t. De ekkor irtózatos dilemmával kell szembenéznie: Vajon a fiát mentse meg? ...vagy csak mentse a bőrét?"

___________________

Sok mindenről szól ez a könyv, és nehéz meghatározni, hogy miről leginkább - persze azon túl, hogy egy izgalmas, letehetetlen krimi. De mindig a hozzáadott plusz különböztet meg egy könyvet a többitől, és az író ezt most az anya-gyerek, apa-gyerek, anya-apa kapcsolatrendszer buktatóit, nehézségeit és szépségeit felvonultatva adja meg az olvasónak.

Adott egy anya, aki Mindent megtenne a gyermekéért. (De hát melyikünk nem??)

Adott egy nő - ugyanez az anya -, aki küzd és küzd a házasságáért.

Adott egy férfi - az apa -, aki szintén küzd és küzd a házasságáért.

Adott egy fiú, aki küzd a szeretetért, az elismerésért, és ezért sok mindenre hajlandó. Ami óriási hibába, sőt jóvátehetetlen bűnbe sodorja. 

Adott egy család, amelynek tagjai szeretik egymást, mégsem találják a helyüket. 

Adott egy könyv, amely szól a szülő-gyerek viszonyról, a házasság bonyodalmairól, az útkeresésről, önmagunk megtalálásának nehézségeiről, új lehetőségekről, a régihez való ragaszkodásról, hűségről és önfeladásról, értékekről s jó és rossz döntésekről, esélyekről, bűntényről, sőt még romantikáról is. 

Tanúi lehetünk személyiségfejlődésnek, ami mindig előnyére válik egy könyvnek, azonban tanúi lehetünk annak is, hogy olykor még ez sem elég. Persze kérdés: mihez? Mi a cél? 

Szól ez a regény a múlt s a múltban elkövetett hibák hosszú távú hatásairól, de arról is, hogy bűnbánattal és vezekléssel talán érdemesek vagyunk mégis a jóra.

Kérdés, hogy önmagunknak megbocsátunk-e; hogy mások megbocsátanak-e nekünk; hogy tudunk-e élni az új esélyekkel; hogy le tudjuk-e vetkőzni a rosszat; hogy mit kezd az ember a titkokkal; múlttá, netán bizalommá váltja-e azokat, vagy a mocsarukba ragad.

Letehetetlen terhek, amelyeket cipelünk kontra az élet nagyvonalúsága, amellyel újra és újra meg tud jutalmazni minket új lehetőségekkel, még ha nem vagyunk is méltók arra. 

Tudunk élni ezekkel? Van merszünk? Eszünk? Tartjuk eléggé méltónak rá magunkat? És mások minket? Tudunk élni a felkínált lehetőségekkel? Tudunk jól élni ezekkel? Vagy hogy csak a mondat egy részét mondjuk ki: Tudunk jól élni? Helyesen?

Minden ezen múlik? Sajnos nem ennyire egyszerű. A körülöttünk lévőkön is múlik az életünk. Helyettük nem hozhatjuk meg a jó döntéseket. De legalább a saját jó döntéseinket ne mulasszuk el meghozni. Felelőtlenségből, félelemből, önzésből, nemtörődömségből. 

Jane Corry igyekszik sokkal-sokkal többet nyújtani egy átlagos kriminél. Olvass a sorok mögött is. Gondolkodj el. Élj jól. 

Amíg pedig olvasol, élvezd, hogy újra egy letehetetlen, fordulatos, csattanókkal teli krimit tartasz a kezedben. 


A regény megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése