MŰFAJOK szerinti bontás:

2020. március 21., szombat

FERDINAND VON SCHIRACH: Büntetés - 12 bűnügyi eset



"Mi az igazság? Mi a valóság? Hogyan lettünk azok, akik vagyunk?
Ferdinand von Schirach legújabb, Büntetés című könyvében tizenkét bűnügyi történetet ismerhetünk meg, amikben ismét a bűn és bűnhődés örök témája kerül előtérbe. A védőügyvédként is praktizáló szerző hitelesen tárja elénk, milyen nehéz igazságot tenni, és mennyire elhamarkodottan aggatjuk valakire a "jó" vagy "rossz" jelzőt.
Ferdinand von Schirach soha nem ítélkezik. Nyugodt, távolságtartó derűvel és együttérzéssel teli hangon mesél magányról, a boldogság és kudarc keresésének furcsa módjáról. Igaz történetei rólunk szólnak.

Ferdinand von Schirach ismert emberek, politikusok és az alvilág védőügyvédjeként szerzett hírnevet. 2009-ben jelent meg első könyve, amelyben tizenegy filmszerűen pergő, különleges narrátori hangon előadott jogi esetet válogatott össze saját praxisából. A Bűnös? sikere után 2010-ben napvilágot látott a második kötet, így a szerző rövid időn belül az Ártatlan? újabb meglepő bűnügyi eseteivel Európa-szerte híres íróvá vált. Prózája irodalommá tette a büntetőeljárást, történeteit szikár líraiság, filmszerűen felvillanó jelenetek jellemzik. Tömör, száraz elbeszélései hatalmas érzelmi hatást váltanak ki az olvasókból szerte a világon."

_______________________

Már az előző két könyve is lenyűgözött Schirachnak, és nagyon reméltem, hogy követi ezeket folytatás. Most végre a kezünkben tarthatjuk.

Schirach jog- és tényismerete, sőt emberismerete, tapasztalata, szikár stílusa garancia arra, hogy ha a kezünkbe vesszük a könyvét, akkor az utolsó oldalig ne tudjuk letenni .

Bámulatos a mód, ahogy ezeket a hihetetlen történeteket tálalja, amelyekkel valóban találkozott, amelyek nem a képzelet szüleményei.

Külön kuriózuma volt ennek a könyvnek, ahogy a legutolsó novellában saját érzés- és gondolatvilágába, kétségeibe és frusztrációjába is beavatja az olvasóit.

Mindegyik eset megrázó, egyik ezért, a másik azért, de az biztos, hogy egyik sem hagyja hidegen az embert. Nemcsak megdöbbentőségük okán, és mert mindegyik oly távol áll és idegen tőlünk, hanem mert mindegyik egy-egy személyes tragédiát ábrázol, amelyeknél nem bújhat a "nyugi, csak kitalált történet" védőbástya mögé az ember.

Külön dicséretére válik az írónak, hogy semmit, de tényleg semmit nem ír és nem beszél túl, teljes mértékben minimalizmusra törekszik, és

ez a szárazság és objektivitás az, amivel el tudja érni az embernél a legerőteljesebb hatást. Mert az érzelmek ránk vannak bízva. 

Hogy mivel mit kezdünk. És senki nem maradhat közömbös a történetei olvastán és az ő stílusában tálalva.

Éles- és tisztán látása nyilván a tapasztalataiból is fakad, de nem csak - egyszerűen remek prózaíró, aki olyan sztorikat, élettörténeteket ismer, és akinek olyan szilánkok és töredékek tevődtek össze a szeme előtt, és olyan kiváló érzékkel tudja ezeket elénk tárni, ami az élvonalbeli szerzők közé emeli, a könyvét pedig letehetetlenné teszi.

A kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése