MŰFAJOK szerinti bontás:

2019. május 28., kedd

Teresa Driscoll: Jóbarát

"Sophie vonaton ül a férjével, messze otthonától és négyéves kisfiától, Bentől. Rémisztő telefonhívást kap. Tragikus baleset történt, két kisfiú kórházba került. Az egyikük Ben.

Sophie Emmát kérte meg, hogy távollétében vigyázzon a kisfiára. A két nő nemrég ismerkedett meg egymással. Annak ellenére, hogy a faluban rosszindulatú pletykák keringtek Emmáról, Sophie őszinte volt hozzá, és megbízott benne. Most, hogy értesült a tragédiáról, attól fél, szörnyű hibát követett el, amivel az egész családját veszélybe sodorta.
Fogytán az idő. Sophie retteg, hogy nem tud segíteni a gyermekén. Még órákba telik, míg hazaér. Lassan kiderül az igazság, az élete pedig örökre megváltozik."
___________________________
Nagyon olvasmányos, letehetetlen, izgalmas, feszültséggel teli regény. Egyrészt a krimiszálat is nagyon okosan szövi az író, másrészt a személyiségek mozgatórugói, fejlődései, a miértek kibontatkoztatása külön izgalmakat rejt magában.
Szerintem még jobban sikerült, mint az előző könyve, érettebb - mintha itt profibban tudta volna kezelni az adott szituációkat, hogy mikor mit kell kezdeni azokkal, hogy a gördülékenységet semmi se törje meg.  
A csattanó (mindkettő...) nagyon-nagyon tetszett. Remek az egész regénynek az íve is, és már a háttértörténet is épp elég érdekes, de amilyen megoldást és választ nyújt az író a számtalan kérdésre, az nagyon elgondolkodtató; aztán megfejeli még egy csavarral, ami pedig egy egyáltalán nem várt fordulat. 
Már éppen azt hiszed, hogy elvarrt minden szálat, amikor bedob egy új aspektust, és rádöbbensz, hogy sokkal színesebbek, szürkébbek - a fekete és a fehér között - a dolgok. Az emberek. A válaszok. De még a feltehető, létjogosultsággal rendelkező kérdések is. 
Először csak egy "sima" krimire számítottam, de az író mélyebbre hatolt: boncolgatta, elemezte a családi viszonyokat, a gyermek utáni vágyat, a szülés utáni depressziót, a baráti kötelékeket, az anyaság-karrier témakörét, és még sok egyéb fontos témát körüljárt, így sokrétűbb lett a regény az alapszituáció kínálta lehetőségeknél.

Érdekes volt végigtekinteni a főszereplő életének különböző állomásain, amelyek során találkozni lehetett olyan fontos és értékes gondolatokkal, amik egy-egy riasztó szituáció vagy élethelyzet során vetődtek fel, és ilyenkor mindig örül az ember annak, hogy mindezekkel csak könyvek hasábjain találkozik.

De a legnagyobb erénye Driscollnak - már említettem, de vissza kell térnem rá - a dupla csavar, mert se erőltetettre nem sikeredett, se űrt nem hagyott maga után; csupán szembesítette az embert azzal, hogy nagyon kell vigyáznia az ítélkezéssel és a véleményalkotással, mert nem tudhatja, hogy ki milyen inger vagy helyzet kiváltotta cselekedetekbe kényszerül, és ijesztő, hogy az mennyi ember életére kihatással lehet.

Szerintem a minőségi krimiknél mindig érdemes elgondolkodni a mélyebb mondanivalón és tartalmon is, amit az író közölni akar, meglátni a sorok között az üzenetet, mert ha ez sikerül, akkor csodálkozva ismerjük fel, hogy még egy laza szórakoztató könyv is képes arra, hogy a világlátásunkon csiszoljon valamelyest. 

A regény megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése