MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. október 10., hétfő

Harlan Coben: Nem versz át


"A repülőoktató Maya Burkett férjét brutálisan meggyilkolják – ráadásul ugyanazzal a fegyverrel, amely pár hónappal korábban nővére életét oltotta ki. Az asszony még fel sem ocsúdik a megrázkódtatásból, amikor a temetés után nem sokkal hátborzongató dologra figyel fel bébimonitorán. A felvétel tanúsága szerint a halott Joe tért vissza kislányukkal játszani…

Maya elszántan igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyt, ám rövidesen rá kell döbbennie, hogy a nyomok tulajdon bűnökkel és csalásokkal terhelt múltjába vezetnek. Mi történt azon a végzetes afganisztáni bevetésen, ami miatt az egykori pilótát szüntelenül rémálmok gyötrik? Kinek áll érdekében sötét titkaival sakkban tartani a repülőoktatót, és miért? Mi köze Joe testvére, Andrew halálához a két gyilkosságnak?

A Nem versz át világában semmi sem az, aminek látszik, a tulajdon szemünknek sem hihetünk, és az áldozatokról könnyen kiderülhet, hogy valójában gyilkosok. Vajon elkendőzhető az igazság, vagy előbb-utóbb mindenkinek el kell számolnia tetteivel?

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte."

Harlan Coben megint remekművet alkotott a krimi kategóriában. Elfogultságom vele kapcsolatban ismert, de ez a könyve tényleg, tényleg letehetetlen. Végig izgalmas, érdekes, fordulatos, nagyon jól van megírva, a szálak abszolút kiszámíthatatlanul bonyolódnak, a karakterek felépítése kifogástalan, néhol megmutatkozik benne Coben humora (ami a többi regényében nagyobb szerepet kap, és elképesztően jó), a stílus pedig időnként az eddigi könyveiben megismertet - és a tőle elvártat - is felülmúlja.

Ha valaki jó valamiben, az bizonyos szempontból valószínűleg tényleg teher is, hiszen onnantól kezdve vele szemben már nem csupán igény, hanem kimondottan elvárás, hogy minimum az eddigi szintet hozza - de ha lehet, inkább szárnyalja túl azt. Újra és újra.

Coben ezt általában megteszi. Ő remek író, így ha "csak" az előző könyvében megszokott formáját hozza, az is éppen elég; csalódást sosem okoz; de most megint túllépett eddigi önmagán, megszokott teljesítményén. Ebben a műfajban valóban ő ma az egyik legjobb, szóval aki nem ismerte eddig, mindenképp ismerkedjen meg a könyveivel, aki pedig ismeri, az minél előbb szerezze be a Nem versz át című művét, mert kihagyhatatlan az izgalmas krimik sorában.
(Érdekesség: Julia Roberts produkciós cége forgat filmet belőle, Julia Robertsszel a főszerepben.)

A végét pedig még csak nem is sejtheted.

A Jaffa Kiadótól megrendelhető ITT!

Képtalálat a következőre: „harlan coben”

Harlan Coben – fotó: harlancoben.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése