MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. április 16., szombat

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak 4. – Csata a labirintusban




"Percy Jackson semmi jót nem várt az iskolai nyílt naptól,
de amikor titokzatos halandó ismerőse után két pompomlány démonnal is találkozik,
a dolgok még a vártnál is rosszabbra fordulnak.
A sikersorozat negyedik kötetében a küszöbön áll az olimposziak és a Titán isten közötti háború már. Még az eddig biztonságos menedéknek számító Félvér Tábor is sebezhetőnek bizonyul, amikor Kronosz és hadserege megpróbál varázshatárán belülre kerülni. Hogy a támadásnak elejét vegyék, Percy és félisten barátai egy küldetésre indulnak a Labirintusba - a hatalmas, földalatti világba, ami minden fordulóban újabb vérfagyasztó meglepetést tartogat számukra.

"Ne keressétek tovább az új Harry Pottert! Percy Jacksonban megtaláltátok! Már több légiónyi rajongója van!"
Kirkus Reviews

"A szellemes és izgalmas párbajok, a nyaktörő iram lebilincseli a gyerekeket"
Publishers Weekly

"A nyitva hagyott befejezés után az olvasó lélegzetvisszafojtva várja az ötödik, befejező részt"
School Library Journal"

Dávid nagy kedvence, a Percy Jackson-sorozat újabb részét olvasta ki, újabb rekordidő alatt. Nagyon tetszett neki, mint az összes többi rész, és bár most - a változatosság kedvéért - egy Delfin-könyvet olvas, úgy gondolom, igen hamar sor fog kerülni a Percy Jackson-sztorik következő részére is.

Érdekes egyébként, hogy egy ilyen modern történet után (bár azért ez rendesen meg van fűszerezve görög mitológiával) egy kb. 40 éve megjelent Delfin-könyvbe kezdett bele; bár annak érdekessége, hogy a távoli jövőben játszódik... Mindig érdekes olyan könyveket olvasni (lásd például: Fehér Klára: A Földrengések szigete; Erich Kästner: Május 35.), amik 30-40-50 éve íródtak, és az akkori messzi jövőt vetítették az olvasók elé, így elénk is, akik most olvassuk ezeket - csakhogy azóta az a könyvben megjelölt jövő esetleg már eljött, és részben nem váltak valóra az akkori utópiák, másrészt pedig az akkor poénnak szánt dolgok, mint pl. hogy valaki egy telefont vesz elő a zsebéből, ma már annyira természetesek számunkra, hogy szinte értetlenül olvassuk és észrevétlenül siklunk át az ilyen mondatok (akkor nagy poénok) felett.

De teljesen megértem Dávid könyvválasztásait, mármint azt, hogy ötvözi az olvasmányaiban a régit az újjal; jelenleg épp magam is ezt csinálom.
Fejős Éva Dalmája után szándékosan egy régi szlovák ifjúsági regénybe kezdtem bele, ami, meg kell hogy mondjam, igazi felüdülés - stílusát, igényességét tekintve - az előző olvasott könyvhöz képest.

Tényleg különleges íze van annak, amikor az ember az olvasmányaiban váltogatja a korokat és stílusokat - valahogy úgy megduplázódik az élvezet.

Na, messzire kalandoztam.

A lényeg: ajánljuk mindenkinek a Percy Jackson-sorozat e részét is jó szívvel elolvasásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése