MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. augusztus 21., vasárnap

Neil Abramson: Ki nem mondott szavak



"Helena állatok tucatjait segítette át könyörületességből a túlvilágra állatorvosként. Most, hogy maga is meghalt, nem képes továbblépni élet és halál határmezsgyéjéről - ideláncolják el nem végzett feladatai, jóvá nem tett bűnei, rettegése a büntetéstől, és egy elfecsérelt, kisszerű élet rémképe. Lelke odaszegődik egykori élete legfontosabb szereplői mellé - sikeres ügyvéd férje, David mellé; egykori kutatótársa, Jaycee mellé, aki a főemlősök kommunikációs képességét vizsgálja, és különös kapcsolatot alakított ki egy Cindy nevű csimpánzzal, aki - Jayce állítása szerint - egy négyéves gyermek értelmi szintjén képes az emberi kommunikációra.
Amikor Jaycee kutatását leállítják, és Cindyt az a veszély fenyegeti, hogy halálos kimenetelű, kegyetlen orvosbiológiai kísérletek alanya válik belőle, Helena túlvilági küldetése értelmet nyer David, Jaycee és még néhány humánus ember összefogásában. A Cindy megmentésére tett erőfeszítéseik választ adnak Helena kínzó kérdéseire a földi lét értelméről, és váratlan módon elhozzák a megváltást is.

"Rendkívüli történet állatokról, halandóságról és a szeretet hatalmáról. Mindenkinek el kellene olvasnia." (Garth Stein)

"Jelentős alkotás." (Susan Wilson, A táncoló kutya című regény szerzője)

"Ez a rendkívül cselekményes és izgalmas történet gyönyörűen ábrázolja az ember-állat kapcsolat megrendítő erejét. Feltétlenül el kell olvasnia annak, aki tart otthon állatot, de még inkább annak, aki nem!" (Gene Baur, a Farm Sanctuary állatmenhely elnöke és társalapítója)

"A Ki nem mondott szavak komolyan elgondolkodtatja az olvasót ember és állat kapcsolatáról. Nem tudtam letenni, egyes részeit kétszer is elolvastam." (Temple Grandin, az Animals Make Us Human szerzője)

"Neil Abramson kiváló és rendkívül magával ragadó könyvet írt. Nagyon megérintett, ahogy az állatok világát ábrázolja." (Meredith Brokaw, a Penny Whistle-könyvek és a Big Sky Cooking társszerzője)

"Borzasztóan élveztem az elejétől a végéig." (Jeffrey Masson, a Mit éreznek az állatok? című könyv szerzője)

"Izgalmas, szívmelengető történet az élet nagy kérdéseiről, halálról, érzésekről, az állati jogokról, könyörületességről, jogos felháborodásról és arról, hogy mindez miért van egyáltalán. A regény a meghökkentő fordulatok hullámvasútjára ültet fel. Olvassuk el, könnyezzük meg, miközben a szék karfájába kapaszkodunk, és nyerjünk bepillantást a nagy miértbe!" (Allen M. Schoen, állatorvos)

" A ki nem mondott szavak megható történet arról, miként vezet az ember útja az árulástól az állatrokonainkkal való baráti kapcsolatig. Gyönyörű, szívhez szóló hitvallás." (G. A. Bradshaw, a Kerulos Center alapítója és igazgatója)

Neil Abramson egy manhattani ügyvédi iroda társtulajdonosa, gyakorló ügyvéd, emellett több állatjogvédő civil és szakmai szervezet vezetőségi, illetve alapító tagja. Munkásságáért az ASPCA (az állatokkal szembeni erőszak megelőzéséért küzdő legpatinásabb amerikai egyesület) díjával tüntették ki. Neil Abramson állatorvos feleségével, két lányával és számos állatukkal él a New York állambeli Westchesterben.
A Ki nem mondott szavak az első regénye, mely komoly szakmai elismerést és népszerűséget hozott számára Amerika-szerte."


Nem tudtam, hogy mire fog kifutni a történet - az állatok védelméről lesz szó? az állatorvosi etikáról? házastársak egymás iránti ragaszkodásáról, hűségéről, szeretetéről? túlvilági létről? mindez nyilván boldog végkifejlettel? -, de a könyv nem várt módon mozdít meg érzéseket, ébreszt fel lelkiismeretet az emberben, és tesz fel (vagy tetet fel önmagunkkal) olyan kérdéseket, amelyeket egyébként sosem tennénk fel. Pedig jó tisztában lenni azzal, hogy kik vagyunk, és hogyan gondolkodunk bizonyos dolgokról.

Akinek van valamilyen háziállata - különösen, ha kutyája, macskája vagy lova -, az biztosan bele fog feledkezni ebbe a történetbe.
Azt hittem, egy laza regény lesz, amely nem feszeget igazán fontos kérdéseket, de tévedtem. És bevallom, kicsit meg is ríkatott a végén.
Nagyon is fontos dolgokra világít rá.
Arra (még ha ez közhelyesen hangzik is, de sajnos egyáltalán nem egyértelmű mindenki számára), hogy hogyan bánjunk az állatokkal. A ránk bízott, ránk szoruló lényekkel, akik nem hozhatnak döntéseket önmagukról; akik a mi szeretetünkre, jóindulatunkra, könyörületességünkre vannak bízva, és az ember kényének-kedvének kitéve, amivel soha, de soha nem szabadna visszaélni.
Szól ez a könyv állat és ember kapcsolatáról, arról az elmondhatatlanul szoros kötődésről, amelyet nem lehet leírni, csak megtapasztalni. Hogy mit jelent egy kutya gazdájának lenni. Mekkora felelősséget és áldást jelent egyben.
Az állatok hihetetlenül sokat tudnak adni az embernek, és képesek olyan érzéseket megmozdítani bennünk, amelyeknek addig a létezéséről sem tudtunk - éppen azáltal, hogy védtelenek, ki vannak téve a mi hangulatunknak, érzéseinknek, és azáltal, hogy tényleg, higgyétek el, tényleg jobban szeretnek minket önmaguknál. És ezt mindig meg kellene hálálnunk nekik. Nem ők tartoznak nekünk hálával, hanem mi nekik. Higgyétek el.

Csakhogy ez a könyv továbbmegy ennél. Pró és kontra érveket is bemutat egy, az állatok védelméről és az állatkísérletekről folytatott bírósági per tárgyalótermi jeleneteiben. És ez az, ami igazán tartalmassá teszi a könyvet - hogy bemutatja a másik szemszöget is; és nemcsak úgy "tessék-lássék", hanem valódi, megfontolandó, komoly érvekkel. Olyanokkal, amiket még gazdiként sem hagyhatunk figyelmen kívül.
Ez tölti meg igazán tartalommal ezt a regényt.

Egyébként is nagyon kedvelem az - inkább filmekben, mint könyvekben megjelenő - tárgyalótermi pengeváltásokat, és ebben ez a könyv, ez az író nagyon profi és erős.
Valószínűleg Neil Abramson az ügyvédi hivatás megkövetelte fegyelmezettségnek köszönhetően tudott ilyen briliáns, fegyelmezetten végigvitt és kidolgozott ügyész-ügyvéd párbeszédet, tanúvallomásokat megjeleníteni - nagyon élvezetes, izgalmas, elgondolkodtató módon, ami rákényszerít bennünket arra, hogy a dolgok mélyére nézzünk.
Nagyon élveztem, hogy a kontra érveket is hallhatom - mennyire más megvilágításba kerül akkor minden! Még akkor is, ha a véleményünk az adott esetről alapvetően nem változik meg. Akkor is.

Elgondolkodtató, remekül megírt, kényes kérdéseket is felvető mű, a védtelenek, védelemre szorulók nevében szót emelő író tollából, ami rávilágít arra, mik is az igazán fontos dolgok az életben, és mindezt nem szájbarágósan, hanem egy olyan témán át megközelítve teszi, aminél nem maradhatsz elfogulatlan vagy pártatlan, miközben süket vagy közönyös sem az ellenérvek hallatán.

Nem akarok túl nagy szavakat használni, hogy talán még arra is képes ez a könyv, hogy picit jobb emberré tegyen; de arra biztosan, hogy jobb gazdájává az állataidnak.
És e kettő végül is ugyanaz, nem?

Az Alexandra Kiadótól megrendelhető ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése