MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. március 19., szombat

Szerb Antal: A Pendragon legenda



"Szerb Antal szépirodalmi fő műve A Pendragon legenda.
Meghatározhatatlan műfajú próza: egyszerre krimi, rejtélyes legenda, történelmi regény, ismeretterjesztő írás és mindezek felszabadult humorral írott paródiája. A főhős, az író önparódiájának is tekinthető Bátky János a British Museum könyvtárában XVII. századi angol misztikusokat kutat, majd meghívják a híres Pendragon család kastélyába..."

"Egy fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal. 
Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében."

A cselekmény is elbűvölő, és a stílus is. De engem a hangulat fogott meg a legjobban, amelyet áraszt. A hangulatleírás, -ábrázolás az, amely számomra oly sok, egymástól mindenben - kor, hely, irodalmi stílus stb. tekintetében - annyira különböző írót képes összekötni. 
A Bronte testvéreket, Harriotot, Llewellynt, Szerb Antalt például. 
De azért a helyszíneket ha megnézzük, ahol játszódnak a történeteik, mégis úgy látszik, csak az angol - vagy walesi - tájat lehet így leírni... Vajon azért, mert annak a hangulatára tényleg sehol máshol a világon nem lehet ráakadni, miközben annyira meghatározó és magával ragadó?

Szerb Antal nagy író és nagy gondolkodó, de most egy, a könyvekről írt idézetét szeretném még megosztani veletek: 

"Beértünk a könyvtárba. (...) Elöntött a semmihez sem hasonlítható melegség, amit mindig érzek, ha sok könyvet látok együtt. Legjobb szeretnék ilyenkor henteregni, fürödni a könyvekben, szagolni a régi könyvek csodálatos porszagát, minden pórusommal könyvet érezni."

Hát igen. De az a csodás, hogy nemcsak sok, hanem egy könyv is tudja ezt az érzést nyújtani. Szerb Antalnak A Pendragon legendája is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése