MŰFAJOK szerinti bontás:

2015. június 2., kedd

Farkas Alexandra: Sárkányok könyve rajzolóknak

Most rajzolni szerető gyerekeknek - főleg fiúknak - szeretnék ajánlani egy könyvet.
A két évvel ezelőtti Könyvfesztiválon a gyerkőceim választhattak egy-egy könyvet, és a nagyobbik (akkor 8 éves) ezt választotta.
A teljes címe: "Sárkányok könyve rajzolóknak avagy képzeletbeli állatok kézikönyve művészeknek és művészpalántáknak."
Már rengetegszer rajzolt belőle azóta, és a barátai is kölcsönkérték.

"Hatalmas fogak, karmok, tüskék, tarajak és szárnyak. Okos, mélyreható tekintet, csodálatos pikkelypáncél és tüzes lehelet. Ez a sárkány. Minden idők egyik legizgalmasabb, legrettegettebb és tiszteletreméltóbb lénye. Ők a létezés csodái, a levegő és a föld korlátlan urai, a vizek legendái - de csak a képzeletünkben. Nekünk ez nem lehet akadály, keltsük hát életre őket!" - ajánlja a fülszöveg.

Sárkányok! Alkotás! Nagyon jó minőségű, színes képek. És úgy ír a szerző a sárkányokról - igen sokféle van, ha nem tudtátok volna! -, mintha igazi állatok volnának, nem mesebeli lények.
Ír például többek között a keleti sárkányról, a vízi sárkányról, sőt a lábatlan sárkányról is!
A rajzolás alapjai, vázlatok, gyakorlósorok, testrészenként-elemenként külön írva az izomzatról, a szárnyakról, a csontvázról stb.

Megkérdeztem a gyermekemtől, hogy miért szereti annyira ezt a könyvet. Mit gondoltok, mit válaszolt? Azt, hogy azért, mert ebből tényleg meg lehet tanulni sárkányt rajzolni.
Gondolom, egyetértünk abban, hogy ha egy könyv azt ígéri, hogy megtanít sárkányt rajzolni, és ezt meg is teszi, az nem utolsó szempont.
És hát ha fiúgyerekről és sárkányokról van szó, akkor egyébként sincs szükség különösebb magyarázatra - figyeljétek meg: ha meglátja egy könyvesboltban, úgyis leveszi a polcról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése