MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. június 18., vasárnap

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb



"Noah életében különleges szerepet tölt be nagyapja, akivel nagyon hasonlítanak egymásra, és akivel minden beszélgetés egy új kalanddal ér fel.
Nagyapó már rettentően öreg. Olyan öreg, hogy a dolgok kezdenek elmosódni a fejében. Szeretett számjegyei, remek ötletei, egy sátor a szigeten, a képek a fiáról, az unokájáról, nagyanyó emléke. Mindezek gyönyörűséges, szívszorító képekben kavarognak agyának egyre fáradó tekervényeiben. Olyan, mint egy kihunyóban lévő csillag. Vagy egy különleges táj, amely lassan eltűnik a vastag hótakaró alatt.


Ez a kötet az emlékekről és az elengedésről szól. Azért született, hogy az írója megértsen bizonyos dolgokat. És mi, az olvasói is megérthetünk általa valamit. Valami fontosat a búcsúzásról. Mert ez a könyv búcsú és találkozás egyszerre."

____

Fredrik Backman legújabb könyvét - érdekes adalék - eredetileg nem a nagyközönségnek szánta. Hanem magának, gondolatai rendszerezéseként az adott témakörben.

Ezért van az, hogy egy igen vékony, kb. egy óra alatt végigolvasható kis könyvecske született - azonban komoly, nehéz témában, amely alapján már mégsem annyira helytálló a "kis könyvecske" megfogalmazás.

Mély és szomorú témát boncolgat, ami sokak életében jelen lévő kérdés, és talán nem szeretünk, talán nem tudunk beszélni róla, talán nem tudjuk, hogy mit is mondhatnánk, vagy talán beszélünk róla, csak jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül a problémával. Talán Backman saját maga számára készített gondolatrendszerezése számunkra is hasznos lehet. Talán könnyíthet azon, hogy megértsük vagy elfogadjuk a dolgokat. De egyáltalán nem biztos, hogy ezt ezzel a regénnyel megteszi. Korántsem biztos, hogy meg tudja tenni. Mert lehet, hogy az lehetetlen.

De mindenképpen megtisztelő, érdekes és megható, hogy ezeket a gondolatokat a rendelkezésünkre bocsátja - hogy megbízik bennünk annyira, hogy elénk tárja a félelmeit, a szomorúságát. Hogy kezdjünk vele, amit akarunk - abban bízva, hogy a segítségünkre lehetnek a sorai.

Nem tudom, hogy segítenek-e vagy sem; talán ez egyénileg más és más.

De hogy értékes - és szívszorító és a szívünk mélyéig hatoló - olvasmány, abban egészen biztos vagyok. Ahogy azt már megszokhattuk tőle. Backman mindig célul tűzi ki, hogy a tollából fontos gondolatok szülessenek; és úgy látszik, ez az igényesség akkor is igaz, ha a sorokat eredetileg pusztán önmagának szánja.

Az Animus Kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése