MŰFAJOK szerinti bontás:

2015. május 14., csütörtök

Könyvajánlók az eklektika jegyében 2.


Jan Otčenášek: Rómeó, Júlia és a sötétség

"A cseh szerző regénye vallomás az elvadult világ farkastörvényei közepette továbbélő emberségről, szeretetről, önfeláldozásról, a tiszta, gyöngéd érzésekről. A megejtő szépségű szerelmi történet a németek megszállta Prágában játszódik, szereplői Pavel, az érettségiző cseh diák és Eszter, az üldözött zsidó lány."

"Tizenhét nyelven jelent meg eddig Otcenáseknek ez a regénye. Pavel, az érettségiző diák és Eszter, az üldözött zsidólány szerelmének története a németek megszállta  Prágában - világsiker lett. A régi motívum oly tömör, kikristályosodott formába sűrítve jelenik meg a kisregényben, szembeállítva a két fiatal életre és örömre vágyó gyöngéd és tiszta szerelmét az elvadult világ embertelenségével, ahogy az a legnagyobbaknak is csak ritkán sikerül. Az elnyomás, megszállás fojtogató légkörét kevés regény ábrázolta még ilyen egyszerű és mégis megrendítően hatásos írói eszközökkel. És a megejtő szépségű szerelmi történetet éppen az író eszközeinek rendkívüli egyszerűsége és tisztasága emelte valójában szenvedélyes tiltakozássá az életet színeitől megfosztó, örömet, emberséget kilúgozó elnyomás ellen."

Ehhez most nem tennék hozzá semmit. Ez az a kötet, amiről nem beszélni kell. Itt minden - a cím, a borító, és az ember tudásanyaga a témáról - magáért beszél. 



Natsuo Kirino: Kín
   
"Kirino többszörös díjnyertes regénye egy csendes tokiói kertvárosban elkövetett gyilkossággal kezdődik. Jamamoto, a kisgyermekes anya, aki éjszakai műszakban dolgozik egy gyárban, megfojtja erőszakoskodó férjét, majd kolléganőitől kér segítséget, hogy megszabaduljon a holttesttől és eltüntesse a gyilkosság nyomait. Az intelligens és hidegvérű Maszako veszi a kezébe az irányítást, de hamar rájön, hogy ez a gyilkosság csupán a kezdete egy félelmetes útnak, amely a japán társadalom legsötétebb bugyraiba vezet... Kirino regénye egyszerre irodalmi remekmű, mely megindítóan idézi fel a japán társadalomban alávetett szerepre kárhoztatott nőket és a velük szemben támasztott elvárásokat, ugyanakkor oly sötét, oly kegyetlen és oly nyomasztó, hogy szédelegve tesszük le a könyvet. Nincs az a véres amerikai nagyvárosi erőszaktörténet, amely fölvehetné a versenyt a Kín iszonyatával. Felejtsük el a virágrendezést meg a gésákat... A Kín izgalmas bepillantást nyújt a japán alvilág könyörtelen mindennapjaiba, miközben szétzúzza a japán nőkről alkotott sztereotípiákat. Natsuo Kirino 1951-ben született, saját hazájában gyorsan hírnevet szerzett mint zseniális krimiíró, akinek munkái messze túlmutatnak a szokványos bűnügyi regényeken. Ezt a tényt támasztja alá, hogy nemcsak a Japán Bűnügyiregény-írók Nagydíját nyerte el - 1998-ban a Kínnal -, hanem a rákövetkező évben az ország egyik legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Naoki-díjat is a Hamvas arc című regényével"

Csak annyit mondhatok: tényleg nagyon sötét, nagyon kegyetlen és nagyon nyomasztó. De nagyon. Tényleg. Kirino zseniális író, de őszintén szólva én egyelőre nem vágyom arra, hogy újabb könyvét olvassam, mert annyira, de annyira nyomasztó, ami már nekem is sok volt, pedig én általában jól viselem az ilyen típusú regényeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése