MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. február 12., vasárnap

Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Ruth Ware: Sötét erdő közepén - Előfordul, hogy egy lánybúcsú rosszul sikerül. Halálosan rosszul...

„Mérgező barátságok, egy világtól elzárt ház, egy sötét, hófödte erdő… Mindannyiunk legrosszabb rémálmát és a tökéletes hozzávalókat ötvözi ez a feszültséget keltő, hátborzongató regény.”
Clare Mackintosh
"Nora tíz éve nem találkozott Clare-rel. Egy nap otthagyta az iskolát, és többet vissza sem nézett.
Aztán váratlanul meghívják Clare lánybúcsújára. Ezzel lehetőséget kap arra, hogy végre lezárja a múltat…
De a dolgok rosszul alakulnak. Nagyon rosszul.
Van, ami nem maradhat örökké titokban.

Ruth Ware Lewes városában, Sussexben nőtt fel. A Manchesteri Egyetemen szerzett diplomát, azután Párizsba költözött, majd Észak-Londonban telepedett le. Férjezett, két kisgyermek édesanyja. Volt már pincérnő, könyvesbolti eladó, angolnyelv-tanár és sajtóreferens. A Sötét erdő közepén az első krimije."
________

Először is amit el kell mondani erről a könyvről, az az, hogy nem lehet letenni. Egy szuszra végigolvassa az ember - na jó, kettőre, mert egy picit azért aludni is kell éjszaka. Annyira jól megírt krimi, amilyet már rég olvastam, pedig sok jó krimit olvasok, de ennek az olvasmányossága, izgalmassága ritkaságszámba megy. 

Ugyanakkor fel kell rónom neki azt, hogy már elég hamar sejtettem, ki lesz a gyilkos, bár egyszer-egyszer elbizonytalanodtam, de azért alapvetően végig tudtam, hogy mi is áll a dolog hátterében - de lehet, hogy erre csak én éreztem rá, véletlenül. Aki nem jön rá, annak végig nagyon izgalmas marad a könyv, mert tényleg annyira "szórakoztató" (mármint úgy értve, ahogy ezt egy thrillernél érteni szoktuk), annyira kikapcsol, és annyira nem tudsz másra koncentrálni, amíg ki nem olvasod, hogy ha nem sejted, mi lesz a befejezés, akkor nagyon jól fogsz szórakozni közben. De elárulom, hogy ha sejted - akkor is. Akkor sem tudod letenni; nem lehet. 

Persze vannak váratlan történések, és teljesen biztos nem lehetsz benne az utolsó tíz oldalig, hogy mi is történt és miért, valamint a legvégén is van olyan esemény, ami kicsit mellbe vág.

És hát azért ez a krimi is nyújt az izgalmakon kívül egyebet is: 

megismertet mozgatórugókkal; döntések életre kiható következményeivel (és ami mindig szíven üti az embert: amikor más döntése hat ki a te életedre nagyon komolyan); kamaszkori tettek fajsúlyossá válásával és életre szóló hatásaival; azzal, hogy mi történhet, ha az önérzet a legfontosabb; mivel járhat az, ha a látszat megőrzése irányítja a tetteinket (és ha nem is szó szerint veszed a regényben írtakat, hogy pont ezzel járhat, de érdemes elgondolkodni azon, hogy - lássuk be - tényleg elég sok mindennel); az önzéssel együtt járó károkkal. 

Nagyon jól megírt krimi, tuti, hogy ha megjelenik Ruth Ware-nek újabb könyve, azt is be fogom szerezni; remek, nagyon tehetséges író, és ez a thriller nagyszerű debütálás.

A Sötét erdő közepén megvásárolható ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése