MŰFAJOK szerinti bontás:

2015. november 26., csütörtök

Richard Yates: Egy jó iskola

Richard Yates - Egy jó iskola

"A Dorset Gimnázium fullasztóan zárt közössége hétköznapi figurák drámai sorsának színtere. William Grove nyugtalan kamasz, aki próbál beilleszkedni új bentlakásos iskolájában. Jack Draper az iskola egyik testben-lélekben megnyomorított tanára - felesége hosszú hónapok óta a franciatanárral folytat titkos viszonyt. Edith Stone, az angoltanár lánya az iskola legnépszerűbb diákjába lesz szerelmes. Aztán jön Pearl Harbor, és az iskolai élet kisded játszmái és mindennapos gondjai mögött hirtelen egy jóval tágabb horizont körvonalazódik."

Filmen láttam A Szabadság útjait, és a mai napig emlékszem arra a hatásra, amit el tudott érni. 
Ezt vártam az Egy jó iskolától is - ezúttal könyvben, és nem filmen. 
És nem kellett csalódnom. 
Kiváló a karakterábrázolás, és nyomasztó az a hangulat, amely érezhető, érzékelhető a könyv olvasása közben. 
A Pearl Harbor-vonal kevéssé van hangsúlyozva a történetben, ami szerintem jót tesz a cselekménynek. Az író azt mutatja meg, ahogy élnek ezek a fiúk. Nem félnek, idealizálják még a háborút is, bántják egymást, és egymás között aprócska hatalmakra törnek. 
És minden kis hatalomvágy és bántás egy lélek megnyomorításához vezethet, ami az ilyen közösségekben valószínűleg elég gyakran megtörténhetett és megtörtént. Ami végtelenül szomorú. 
Nem mindig volt jó olvasni ezt a könyvet, de ezt a javára írom. Hiszen akkor hatásos egy mű, ha ilyesfajta érzéseket is ki tud váltani az olvasóból. Nem azért nem volt jó olvasni, mert untam vagy nem tetszett a stílus, hanem mert olykor annyira kézzelfogható volt az a tehetetlenség, az a kilátástalanság, az a beletörődés, amit a szereplők éreztek. 
Yates jó író, de senki ne azért olvassa, hogy pörgő eseményekkel és izgalmakkal találkozzon ebben a könyvben, hanem azért, hogy a személyiség alakulását, torzulását, fejlődését figyelhesse. 
Hogy jó esetben ne magára ismerjen, hanem fellélegezhessen, hogy neki nem ilyen diákélet jutott. Még ha egyesek talán boldogok is voltak ott. De azt gondolom, közömbös egy ilyen zárt közösségben, amelyet nem felügyeltek és óvtak szerető szemek, senki sem maradhatott.

Itt meg tudjátok rendelni: Egy jó iskola
Jelenleg egyébként 50 %-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése