MŰFAJOK szerinti bontás:

2015. október 26., hétfő

Satoe Tone-kiállítás

Satoe Tone, aki lepkeujjakkal rajzol mesét



Japán Alapítvány fő támogatásával, a Kisgombos Kiadó és a Biatorbágy Közművelődéséért Alapítvány meghívására hazánkba látogat Satoe Tone, aki 2013-ban elnyerte a legrangosabb gyermekkönyvfesztivál, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár Illusztrációs Fődíját.
A jelenleg Olaszországban élő japán művésznő Európában és Japánban is elismerést szerzett bámulatosan aprólékos festészeti technikával megalkotott, mégis álomszerűen légies, érzelemgazdag illusztrációkkal kísért képeskönyveivel. Alkotásai nem pusztán gyönyörűek, Satoe Tone „szándéka univerzális: mesei allegóriát teremteni olyan veszteség-helyzeteknek, negatív érzelmeknek, sérülékeny emberi értékeknek, melyet a gyermekek, de olykor a felnőttek is nehezen kezelnek." 
Satoe Tone Magyarországon a Pipó utazása című műve által vált ismertté, melyet a Kisgombos Kiadó 2014-ben adott ki. A könyv szakmai körökben is komoly elismerést aratott: tizenkét kortárs képzőművész és kurátor 2015 egyik legszebben illusztrált magyar gyerekkönyvének választotta.
A művésznő munkáinak széles körű hazai megismertetése a külföldi trendek élvonalába tartozó műfaj, a „picture book" vagyis a „kortalan képeskönyv" népszerűsítésében is jelentős szerepet játszhat. Ezeknek a könyveknek egyik fő jellegzetessége, hogy vizuális történetmondással, verbális szűkszavúsággal magát az olvasót, mesehallgatót is bevonják az alkotói folyamatba, aktív részvételüket kívánva meg. Inspiratív nyitottságuk felnőtteket és gyerekeket egyaránt saját történetük elmondására ösztönöz, ezzel bensőséges, teremtő élmény lehetőségét kínálva.
Két helyszínen a művésznő eredeti képeiből nyílik kiállítás
Satoe Tone, aki lepkeujjakkal rajzol mesét címmel:
small-Satoe-Tone-2.jpgBiatorbágyon, a Faluházban: 2015. november 7. 17 órakor, Satoe Tone személyes részvételével, Szalóki Ági énekesnő közreműködésével.small-szalokiagi_satoetone_biatorbagy_kisgombos.jpg
A kiállítást megnyitja: Ulrich Sára grafikusművész, a MOME tanára
xsmall-biatorbagyi_faluhaz.jpgCím: Biatorbágy, Baross Gábor u. 1.
A kiállítás látogatható: 2015. november 18-ig.small-Marczi_emblema_net.jpgKiállításmegnyitó Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban ( 1022, Budapest, Marczibányi tér 5/a):
2015. november 20. 17 órakor
A kiállítást megnyitja: Vihar Judit, az ELTE Japán tanszékének docense, a Japán-Magyar Baráti Társaság elnöke, japán műfordító
A kiállítás ezen a helyszínen 2015. november 20-30. között látogatható.
A művésznő magyarországi tartózkodása alatt 17 neves, hazai gyerekkönyv illusztrátornak tart szakmai workshopot, s ezen túl, két foglalkozás keretében, gyerekek számára is lehetőséget biztosít a közös alkotómunkára.
Műhelymunka illusztrátorokkal:
small-Kisgombos_portal_net.jpg2015. november 8-án a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt Padlásán.
Műhelymunka gyerekekkel:
small-SatoeTone_Kisgombos_net.jpg2015. november 7. 10.30-tól a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt Padlásán,
small-SatoeTone_Marczi_net.jpg2015. november 9. 18 órakor a Marczibányi Téri Művelődési Központ Kamaratermében.
A workshopra szóló jegyek csak elővételben, a Kisgombos webboltjában kaphatóak, korlátozott számban.
A kiállításra mindenkit sok szeretettel várunk!
Kérünk, hogy ha a program elnyerte tetszésed, látogasd meg az esemény saját facebook oldalát és „gombold”!
A programsorozat fő támogatója:
xsmall-logosquare.jpg Japán Alapítvány
Szervezők:
small-kisgomboskonyvek_logo_kicsi.jpgKisgombos Kiadó
xsmall-BKA_logo_black_bw.jpgBiatorbágy Közművelődéséért Alapítvány
xsmall-Marczi_emblema_net.jpgMarczibányi Téri Művelődési Központ


xsmall-biatorbagyi_faluhaz.jpgBiatorbágyi Faluház és Karikó János Könyvtár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése