MŰFAJOK szerinti bontás:

2019. április 5., péntek

Cara Hunter: Sötétben (Adam Fawley-sorozat 2.)



"Egy félholt nőt és egy gyereket találnak egy alagsori szobába zárva. Senki se tudja, kik ők – a nő nem tud beszélni, és nem jelentették be olyan személyek eltűnését, akiknek a személyleírása illik rájuk. A ház tulajdonosa egy idős férfi, aki azt állítja, még sosem látta őket.
Oxford csendes város. A környékbeliek nem értik, hogyan történhetett meg mindez az orruk előtt. De Adam Fawley detektívfelügyelő tudja, hogy semmi nem lehetetlen. És senki nem olyan ártatlan, mint amilyennek látszik…
Sötétben egy új detektívsorozat második darabja, mely lázban tartja a brit krimiolvasókat. Az Egy közeli ismerős sikert sikerre halmoz, a széria új kötete pedig megjelenése óta előkelő helyen szerepel Anglia sikerlistáin.
Cara Hunter az angliai Oxfordban él a férjével és a macskáival. Gyerekkora óta szenvedélyes krimirajongó."
__________________________

Miután elolvastam az író Egy közeli ismerős című bemutatkozó kötetét, nem volt kérdés, hogy a sorozat további megjelenő részeit is el kell olvasnom.

Eleve nagyon szeretem, amikor van egy folyamatos háttérszál több, egymástól különálló, teljesen különböző történeteket felvonultató könyv között; az mindig valahogy közelebb hozza az emberhez az egészet. Akkor is, ha nincs benne rejtély, talány, titok - egyszerűen "csak" egy ember életútját követheti az olvasó napokon, családi tragédián, megoldandó bűnügyeken, felcsillanó reményeken keresztül. És akkor is, ha egyébként a könyvben megjelenő érzésektől távol akarja tartani magát. 

Ráadásul ha a sorozat első része olyan jól sikeredett, mint az Egy közeli ismerős, akkor muszáj beszerezni a következő részt. 

Hiszen ha az első részben akkora csattanó várta az olvasót a történet végén, akkor erre a következő részeknél is számítani lehet. És pontosan így is lett. Vagy még ígyebb...

A csattanó a Sötétben című regényben is eredeti, olyan, amely valahogy - pozitív értelemben - kilóg a sorból; olyan, amire nemcsak nem számítasz (elvégre ezért csattanó a csattanó), de olyan módon is meglep, hogy úgy érzed, ezzel a befejezéssel nem élne más szerző. 

És aztán az író - ahhoz képest, amit vársz - a következő könyvében rátesz még egy lapáttal: az utolsó oldalon még bedob egy olyan meghökkentő részletet, amitől elhatározod - ha addig nem tetted volna; de valószínűleg ez már korábban is megtörtént -, hogy mindenképpen elolvasod majd a sorozat harmadik részét is. 

A cselekmény több szálon fut, és egészen a végéig nem lehet tudni, hogy a szálak majd összeérnek-e.

Adott két bűntény, és bizonyos pontokon úgy tűnik, hogy közük van egymáshoz, máskor úgy, hogy nincs. De amikor úgy látszik, hogy összefüggenek, akkor is kérdés, hogy hogyan; ki áll a bűntények mögött; miért; és egyáltalán: mi is ez az egész. Ugyanis - szégyen vagy sem - az embernek a "miért, mi értelme" kérdésekre ezekre egyszerűen ötlete sincs.

Aztán persze minden értelmet nyer. Nem is akárhogyan. Rendkívül érdekes, talányos, szövevényes a szálak csavarodása, de a végkifejlet...

Persze természetes, hogy mindig a befejezés, az ügy megoldása a hab a tortán, de Hunternek nemcsak hogy jó ötletei vannak, hanem azokat mindig meg tudja még fejelni valami egészen meghökkentővel. 

Aminek egyébként van realitása, ha az ember figyeli a szereplők jellemvonásait; de mégsem jön rá, mert olvasás közben nem erre figyel. Más szemszögből nézi a történteket; mert Cara Hunter

átejt, de rendesen, mert - azzal, ahogy kifuttatja a történetet - így lesz igazán teljes az élmény.


A regény a kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése