MŰFAJOK szerinti bontás:

2019. április 29., hétfő

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla



"Kutatni egy rég kihalt faj után vagy nyomozást folytatni egy rejtélyes módon meggyilkolt kolléga ügyében – egy tudós számára sem egészen ugyanaz a feladat… Előbbi teljesen megszokott és nyugalmas tevékenység, míg az utóbbi meglehetősen veszélyes terep.
Anna Bellának, a koppenhágai egyetem végzős biológusának a váratlan haláleset nélkül is épp elég nehéz az élete. Egyedül neveli hároméves kislányát, állandó idő- és pénzzavarban van, társasági és szerelmi élete a nullával egyenlő. Nem csoda, hogy dühös az egész világra, főleg a témavezetőjére, Helland professzorra, akitől – úgy érzi – semmilyen segítséget nem kap szakdolgozatához, amelyben a madarak és a dinoszauruszok rokonságát kutatja. Amikor a professzort meggyilkolják, a rendőrök azt feltételezik, hogy bosszút álltak rajta valamiért. De vajon miért? És ki lehet az elkövető? Helland tanártársa? Vagy egy diákja? Esetleg valamelyik riválisa? Még Anna is a gyanúsítottak listájára kerül. Az ügyben nyomozó Søren Marhauge mégis úgy dönt, megbízik a lányban, és a segítségét kéri.
Anna hirtelen egy rémálom kellős közepén találja magát. Lehet, hogy a borzalmas bűneset a kutatásával függ össze? A kétségbeesett lány a természettudományi múzeum sötét folyosóinak labirintusában, a madár- és dinoszauruszcsontokat rejtő szekrények mélyén, a laborokban, természettudományos folyóiratok vitacikkeiben és saját múltjában keresi a választ a kérdésekre.
A kutatóbiológusként és kulturális újságíróként is dolgozó dán írónő, Sissel-Jo Gazan több díjat is elnyert, hátborzongató atmoszférájú, váratlan fordulatokat tartalmazó regényében különleges kalandozásra hívja az olvasót a dinoszauruszok és a modern tudományok világába."
_______________________________

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyek túlmutatnak a műfajukon, a műfaji sajátosságokon, a műfaj megkövetelte normákon. Ez a könyv pontosan ilyen.

Sissel-Jo Gazan nem olyan író, aki amatőrként ássa bele magát a szakirodalomra, hanem biológus végzettségű, továbbá dolgozott is olyan körökben és pozíciókban, intézményekben, amelyek hátteréül szolgálnak ennek a könyvnek. Ezért művében 

remekül ötvöződik a képzelet és a tudás, stílusában kifogástalanul megmutatkozik a tehetség és a hozzáértés, 

és úgy tudja tálalni a dinoszauruszokkal kapcsolatos kutatási eredményeket és a paleontológia tudományának világát, hogy annak is felkelti az érdeklődését, akinek eszébe nem jutott ez iránt érdeklődni.

Engem teljesen lekötött ez a regény, olyannyira, hogy alváshiányom alakult ki miatta. Komolyan. Ugyanis amikor úgy alakult a napom, hogy éjfélig voltak tennivalók, akkor is muszáj volt még olvasnom, és nem csak - sőt: nem elsősorban - a krimiszál miatt! Kimondottan érdekeltek azok a hozzáadott tények, amelyekről egyébként sehol semmit nem olvasok.

Mindig lenyűgöznek azok a regények, amelyeknél látszik, hogy az író komoly tudással rendelkezik - vagy akár a könyv kedvéért komoly tudásra tesz szert - egy adott tárgykörben, legyen az festészet, paleontológia, politikai szál vagy más egyéb; egyszerűen inspiráló, az érdeklődésemet teljes mértékben felkeltő és - jó esetben - fenntartó és tiszteletre méltó az, amikor valaki ilyen mértékben tudja ötvözni a tudományos megalapozottságú tényeket a fikcióval, és persze elegendő tehetséggel rendelkezik ahhoz, hogy ezt megfelelőképpen tálalni is tudja.

Az is erénye a könyvnek (számomra legalábbis), hogy dán írótól nem olvas nap mint nap az ember, és egészen másfajta, sajátos szemléletmóddal rendelkezik minden egyes nemzet írója, ami akkor érdekes igazán, amikor egyfajta társadalomkritikaként is szolgál egy mű, vagy pl. a politikai helyzetet (és annak a társadalomra, a gondolkodásra való hatását) bemutató céllal, netán a mélylélektanba is bepillantást engedve készül, tehát - ahogy az elején is utaltam rá - túlmutat a műfajjal szemben támasztott elvárásoknak.

Tetszett az is, hogy az író alapos részletességgel belemegy az egyes szereplők életének taglalásába, noha annak semmi köze nincs a fő szálhoz, a bűntény elkövetéséhez! Egyszerűen hangsúlyt helyez arra is, hogy megismertesse velünk a szereplőit, hús-vér emberekként, holott múltjuk, jelenlegi életvitelük nem játszik szerepet az ügy, a rejtély megoldásában - abban azonban igen, hogy szereplőit közelebb érezzük magunkhoz; ezáltal a könyvet is, úgy, ahogy van. Arról nem is beszélve, hogy

a karakterei nagyon jól kidolgozottak, hitelesek, jellemrajzait pedig szépen és érzékenységgel, empátiával alkotta meg. 

Persze - ahogy az egy krimitől elvárható - a csattanó sem marad el, és Sissel-Jo Gazan ebben sem a szokványos megoldáshoz fordul; hihetetlenül érdekes az ügy kimenetele és a "miért"; nem csupán meghökkentő, hanem rendkívül megrázó és elgondolkodtató is. 

Ha jól tudom, ez egy sorozat első része, szóval nagyon kíváncsian várom a folytatást.


A regény a kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése