MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. november 2., csütörtök

Rick Riordan: A villámtolvaj - Percy Jackson és az Olimposziak



"Rick Riordan, a szerző a legújabb amerikai Rowling. Eredeti, friss hang jellemzi – óriási a sikere! A regény alapja a legrégebben futó, legnépszerűbb, legelevenebb szappanopera, a görög mitológia. Mindez vagánysággal, egy "problémás" fiú küldetésével fűszerezve.

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni? Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minotaurusz be nem kergeti a nyári táborba. Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba, és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon."

______________________

Dávid olvasta először ezt a könyvet - és aztán a többi részét is -, és nagyon tetszett neki. Gergő nem annyira rajong a témakörért (görög mitológia), így ő hanyagolta a könyvet is egyelőre.
Aztán megnéztük családilag filmen, és egészen jó volt. Pörgős, izgalmas, igényes, jó színészekkel, kellő ismeretanyaggal - de nem rátukmálósan -, szóval szerintem épp olyan ifjúsági film, ami a mai korosztálynak is tetszik, meg amit a szülők is jó szemmel néznek. :)

Gergő a film után is sokáig még "ellenállt", aztán egyszer csak, nem is tudom, milyen indíttatásból, de lekerült újra a könyv a polcról, a sorozat 1. része: A villámtolvaj - Percy Jackson és az Olimposziak. 12 éves kor fölött ajánlott, kb. 360 oldal, ennek ellenére Gergő - 10 évesen - nagy hévvel és izgalommal olvasta, és én is azt gondolom, hogy olvasós 10 éveseknek remek olvasmány. Bár én eleve elfogult vagyok a görög mitológiával szemben, szerintem ez a témakör mindenkit lehengerel. Mint látjuk, végül Gergőt is megtalálta. :)

Van egy másik könyvsorozat, aminek az első része Gergőnek nagyon tetszett, így biztos voltam benne, hogy ahogy ezzel a Percy Jackson-résszel végez, újra az a sorozat következik, de nem; a Percy Jackson - Szörnyek tengere került le a polcról.
Szuper szünidei időtöltés, én is nagyon ajánlom a gyerekeknek ezt a sorozatot, és a belőle készült filmnek a megnézése is tök jó családi kikapcsolódás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése