MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. november 6., hétfő

Fekete Judit: Az őrület határán - Kálmán Lili munkanélküli naplója



"Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Kövesd Lili történetét és találd meg önmagad!"

_____________________

Fél nap alatt kiolvastam. Ez mindent elmond, ugye? Nem is kell tovább részleteznem. :)
Na jó, azért kifejtem kicsit.

Fekete Judit regénye egy aktuális problémáról szól, amely a társadalomnak bármely rétegét érintheti, és bárki rádöbbenhet egy pillanat alatt, hogy nem tudja, ki ő, hol van a helye és mi a szerepe a világban; továbbmegyek: egész identitása megkérdőjeleződhet, ha elveszíti az állását. 

És akkor mi jön utána? Álláskeresés, nyilván. És identitáskeresés? Pánik? Nagy ötletek? Megalkuvás? Kompromisszumok? Új lehetőségek, motiváló - bár kényszerű - helyzet?

Mindenki másképp éli meg, attól is függően, hogy segít-e neki valaki, mekkorák a tartalékai és a biztonságigénye. A hivatástudata. Mennyire hisz a jelekben. A sorsban. A saját jövőjében. 

Na erről szól ez a könyv, bár természetesen nem tud minden szemszöget láttatni, csak Kálmán Liliét villantja fel, de általa mégis elmondja, hogy azért többfelé is elindulhatsz. Nem csak rajtad áll, mert hát a körülmények mindig meghatározóak, de azért nem árt, ha te is odafigyelsz, és a jóra koncentrálsz.

Fekete Judit stílusa szókimondó, pörgős, laza, nem rejti véka alá a véleményét, és azt is megmutatja, hogy igenis léteznek azok a Nagy Ötletek, amelyeknek a létrejöttéhez, a kiteljesedéséhez bizony olykor a löketet épp valami olyasmi adja, aminek kezdetben egyáltalán nem örültél. 

Tetszett, hogy voltak a témától függetlenül is okos, értékes gondolatai, amelyeket persze mégis a történet menete szült: ilyen például az, hogy ha egyszer csak sok időd lesz, akkor mivé válhat, mit jelenthet számodra az ünnep, a karácsony, ami máskor csak a rohanásról, az őrületről szól; ha belép az életedbe valami nagyobb őrület, akkor az az eddig őrületet kiváló ünnepet esetleg békés, boldog napokká teszi.
Átrendezi a fontossági sorrendet, áthelyeződnek a súlypontok az életedben. Talán kényszerből - de talán jól.

Van íve a történetnek, de nemcsak a sztori vezet valahová, hanem a személyiségfejlődés is nyomon követhető, és ez mindig inspiráló - mindannak, aki olvas, aki ír, aki állást keres, aki boldog a helyén, egyaránt.


A regény megrendelhető ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése