MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. szeptember 17., szombat

Arnaldur Indridason: Gyalázat


Gyalázat

"Erlendur felügyelő nem csak a bűnnel, önmagával is harcban áll. Úgy érzi, halaszthatatlanul ki kell szállnia a mókuskerékből, hogy békére leljen kissé. Munkatársnője, Elínborg helyettesíti, aki hamar bekerül a mély vízbe: egy fiatal férfit holtan találnak saját otthonában, átvágták a torkát. A lakásba való erőszakos behatolásnak nincs nyoma. A helyszínelők a női pólót viselő áldozatnál randidrogként ismert szerre bukkannak, ágya alól pedig egy színes kasmírsál kerül elő. Elínborgnak, ha kézre akarja keríteni a gyilkost, úrrá kell lennie az áldozattal szembeni erős ellenszenvén, a nyomozás során ugyanis fokozatosan feltárul a halott férfi énjének sötét oldala."

Indridason újabb remek krimivel állt elő. Azt hiszem, én mindig elfogult leszek vele kapcsolatban, amióta olvastam a Kihantolt bűnöket (el kell olvasnom a további könyveit is), mert minőségi krimiket ír, amire én abszolút vevő vagyok.
Nem lép át egy bizonyos határt a durva témákban sem, úgy tálal mindent, hogy az még "beleférjen"; a végére mindig hagy meglepetést; a stílusa pedig gördülékeny és igényes egyszerre.

Ebben a könyvében sem könnyű témát dolgoz fel, de nem megy bele olyan részletekbe, amelyeket már nem akarnék olvasni.

Indridason nagyon jó a helyszín- és karakterábrázolásban is: az izlandi kistelepülések zárt világát, az ott élő emberek - csak rájuk jellemző - személyiségjegyeit, Reykjavik hangulatát úgy írja le, hogy úgy érezd, magad is ott vagy; ezenkívül nagy hangsúlyt fektet minden szereplő személyiségének alapos kidolgozására: a nyomozóéra, annak családtagjaiéra és egyéb mellékszereplőkére is, és ebben akkor is jeleskedik, ha csak féloldalnyi teret enged ennek.

És akkor itt most hadd hívjam fel a figyelmet úgy általában az Animus Kiadó könyveire.
Akár ifjúsági regényeket, akár szépirodalmat, akár krimiket jelentetnek meg, mindenből az élvonalat képviselik.
Hihetetlenül jó regényeket adnak ki, és nyugodt szívvel mondhatom, hogy bármit választotok a kínálatukból, az olyan minőséggel fog bírni, ami sosem okoz csalódást.
Szóval aki az igényes szórakoztató és szépirodalom híve, annak nagyon ajánlom a könyveiket!

A Gyalázat című regény az Animustól megrendelhető ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése