MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. január 21., csütörtök

Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete



"Az orvosok sejteket vettek le tőle, az engedélye nélkül. Ezek a sejtek sosem pusztultak el, és forradalmasították az orvostudományt. Több millió dolláros üzletág épült rájuk. Minderről Henrietta gyermekei csak húsz év múlva értesültek. Életük egyszer s mindenkorra megváltozott. Rebecca Skloot tudományos ismeretterjesztő szerző, írásaiért számos jelentős díjban részesült. A Henrietta Lacks örök élete az első könyve. Eddig több mint húsz nyelven jelent meg, az HBO filmet készít belőle. "Halott nő többet még nem tett az élőkért. Szívszorító történet, fontos könyv." - (The Guardian)"

James Herriot könyvei óta az első könyv, amely olyan hangulatot áraszt, hogy valóban elrepít abba a korba, abba a világba, amelyről szól. Miközben olvasod, ott vagy. A húszas-negyvenes évek Amerikájában, ahol a feketék még nem mehettek bármelyik kórházba, nem ülhettek bárhol a moziban, amikor már nem voltak rabszolgák, de még legtöbbjük tanulatlan és a társadalom nagyobbik része által megvetett emberként élte az életét.
A fekete bőrű gyermekekre pedig hatványozottan igaz volt a kiszolgáltatottság - hiszen kiszolgáltatottjai voltak a fehéreknek, a világnak - a fehér ember világának -; de a saját családjaiknak is, akik gyakran nem kímélték őket; és olykor kegyetlenebbül bántak velük, mint "a világ".
Ahogy Rebecca Skloot ír Henrietta Lacks és családja otthonáról, a kisvárosi utcákról, a vegyesboltról, a dohányszüretről - mintha ott lennék. Pedig nem akarok ott lenni! Nem akarok! Mégis magába szippant. Szorongást kelt. Mert annyira valóságos. Mert valóság.
Nagy hatású mű, még a tartalmától függetlenül is - pedig amiről szól, az megváltoztatta a világot.
És miközben arról olvasol, milyen nagyszerű, hogy valakinek a sejtjei emberéleteket mentettek meg, óhatatlanul tudomást szerzel etikátlan, törvénytelen és szörnyű kísérletekről is, amelyekről azt mondod, megengedhetetlenek, valaki más viszont azt mondja: márpedig léteztek.
És akkor behunyod a szemed, hogy nee, ilyenek nem lehettek! De, voltak, és ha elolvasod ezt a könyvet, akkortól már mindig tudni fogsz róla. Ennélfogva ez a könyv nemcsak orvosi esetekről és egy család életéről szól, hanem emberi jogi kérdéseket is felvet, amelyek mélyen elgondolkodtatnak - és nincs kész válasz, nincs egyetlen egyetemes igazság.
Ez a könyv nem hagyja homályba veszni ennek a nőnek az életét, létét, hiszen oly sok mindent és oly sok mindenki életét megváltoztatta a világon.
Azt gondolom, tudni kell arról, hogy igen, ilyenek is vannak. Ilyen emberek, ilyen történetek, ilyen szörnyűséges és csodálatos dolgok, amelyeket Rebecca Skloot megír ebben a valóban nagyon fontos könyvben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése