MŰFAJOK szerinti bontás:

2015. szeptember 28., hétfő

Ruth Rendell: Sötéthez szokott szem



 "Ahogy a legtöbb családnak, a Hillyardoknak is megvannak a maguk titkai. Az egyik a fiatal és gyönyörű Eden Hillyard halálához vezet…
Faith nagynénjét, Vera Hillyardot kötél általi halálra ítélik húga, Eden brutális meggyilkolásáért. Hogy miért tette? Ezt a kérdést a döbbenet közepette fel sem teszik. Faith évtizedekkel később egy újságíró kérésére kiforgatja a családi fiókokat, hogy együtt jöjjenek rá a miértre és a hogyanra. A nővérek, Vera és Eden kapcsolata mindig is amolyan se veled-se nélküled viszony volt, melyben a kísértés, a kapzsiság, a féltékenység és a szeretet elemei elegyedtek. Ráadásul ketten osztoztak egy súlyos titkon. És ahogy a tisztázó pillantás felfedi a részleteket, egyre világosabbá válik, hogy a teljes igazság az élőkre is kihatással lesz.
Ruth Rendell legsikeresebb pszichokrimijében a gyilkos személyét nem lengi körbe homály, a „miért tette?” kérdése azonban a válaszok sötét szövevényéhez vezet – és az igazi bűnös talán nem is az, akinek a kötél a nyakára került. A regény minden létező krimiirodalmi elismerést besöpört az Arany Tőrtől az Edgar-díjig. A Partvonal Kiadó ezzel a kötettel folytatja Pszichokrimi sorozatát."

Bár a hivatalos besorolása pszichokrimi, egyrészt sokkal több annál, másrészt meg nem az - legalábbis nem abban a "Psycho-féle" értelemben, amikor beteg emberek beteg dolgokat tesznek, és ez annyira taszít, hogy tulajdonképpen tudni sem akarod, hogy miért.
Ebben a könyvben épp az az érdekes, hogy átlagos életet élő, hétköznapi emberek hogyan juthatnak el szörnyű tettekig.
És egyébként szerintem simán megállja a helyét a szépirodalmak között.
Nagyon értékes gondolatokat közvetít, és nagyon egyszerű kérdéseket is feszeget, egészen azoknak a mélyéig hatolva. A jellemábrázolás pedig hihetetlenül kifinomult.
A válaszokat keresi a személyiségek és a tettek különbözőségéből adódó miértekre, mélyen elgondolkodtat, veled marad, beléd épül.
Valóságos, ahogy tényeket közöl, miközben nem tényirodalom; érdekesek a mellékszálak, hogy ki mit miért tett vagy mondott, miközben nem hagyományos értelemben vett krimi; és nagyon érett az a gondolkodás- és írásmód, amellyel ír, miközben elvileg nem szépirodalom.
Mindent elhiszel és látsz magad előtt, amit ír, nem kérdőjelezed meg, hogy ez csakis így történhetett, hogy ebből csak ez következhetett, és nem jut eszedbe olvasás közben, hogy de hát ez nem megtörtént esetet dolgoz fel.
Ritka egy könyvben (főleg olyanban, amely kriminek hirdeti magát), hogy egyszerre ennyire tökéletes a karakterábrázolás, a cselekményszövés és a szépírói munka egyaránt.
Aki nem ismeri Ruth Rendell könyveit, ismerje meg; én is ezt fogom tenni.

Ezt pedig a Partvonal Kiadó honlapján megtekinthetitek, megrendelhetitek:
http://partvonal.hu/ruth-rendell-sotethez-szokott-szem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése