MŰFAJOK szerinti bontás:

2022. január 15., szombat

Bill Clinton, James Patterson: Az elnök lánya




"Minden elnöknek vannak rémálmai. De ez most valóra vált.

Matthew Keating, az USA korábbi elnöke, aki előzőleg haditengerészeti SEAL volt, mindig épp oly keményen és elkötelezetten védelmezte családját, mint a hazát. Most azonban támadás célpontjává válik.

Egy őrült elrabolja Keating tizenéves lányát, Melanie-t - minden szülő retteg attól, hogy ez bekövetkezhet, és egyben nemzetbiztonsági krízishelyzet alakul ki. Az egész világ valós időben követi az eseményeket, Keating pedig egyedül vág bele a küldetésbe, amely vezetőként, katonaként és apaként egyaránt próbára teszi képességeit."

__________________

Felüdülés olyan könyvet olvasni, amit hozzáértő emberek írnak. 

És ha az még ráadásul letehetetlen is, akkor még egy krimi is igazi értékké tud válni a maga műfajában.

Ez egy nagyon okos, intelligens könyv, elképesztően érdekes háttér-információkkal kormányok közti együtt(nem)működésekről, terrorista fenyegetések kezeléséről, hatalmi harcokról, bel- és külpolitikai kérdésekről, személyes csatározásokról, az aktuális elnök házastársára nehezedő nyomásról és a - nem kért - kötelezettségeiről, arról, hogy ki hogyan emészti meg a Pozíciót, és még számtalan rendkívül érdekfeszítő kérdésről, ami főként a nagyhatalmak struktúrájából, helyzetéből adódik.

És nyilvánvalóan ezek a könyvben leírt működési mechanizmusok még mindig csak a felszínt jelentik, a jéghegy csúcsát, hiszen a valódi titkokat nem fogják egy krimiben nyilvánosságra hozni. Ami felveti a kérdést: jó ég, akkor mi minden van még??

Nem tudom, Clinton és Patterson pontosan hogyan alkotnak együtt, de kettőjük párosa valami igazán jót tud teremteni ebben a műfajban, ez most már a második alkalommal mutatkozik meg. 

Kiváló egyensúly van a csúcspontok-mélypontok között, a feszültség végigkísér minden mozzanatot, nagyon izgalmas minden oldala a könyvnek, nagyjából klisémentes és nem kiszámítható.

A szerzők gondot fordítanak a jellemrajzok összetettségének ábrázolására is; az elfogadás-szeretet-elválás témakörét és a "szeretlek, de az életmódot nem, amely ezzel jár" kettősét és konfliktusát is ügyesen kezelik. 

Engem főleg azok az információk tartottak lázban, hogy mi hogy működik, ami számunkra láthatatlan (bár újra hangsúlyozom, hogy ezek még mindig a publikus információk, vagy információnak álcázott fantáziák, vagy fantáziának álcázott információk), izgalmas elmerülni abban, hogy vajon mekkora lehet a kontraszt a számunkra látható és láthatatlan között.

A maga nemében tehát páratlan olvasmány, amit érdemes nemcsak azoknak elolvasni, akik a krimiket szeretik, hanem azoknak is, akik a politika iránt érdeklődnek.

A regény megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése