MŰFAJOK szerinti bontás:

2018. július 22., vasárnap

Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt



"Amit csak egy elnök tudhat.
Amit csak egy elnök tehet meg.
Amikor az egyetlen lehetőség – elképzelhetetlen…
Az elnök eltűnt.
Thriller, amit csak egy elnök képes megírni.
 2018 egyik legjelentősebb könyves szenzációja Bill Clinton és James Patterson könyve, Az elnök eltűnt. A nagyszerű thriller egy olyan eseményről szól, ami bármikor megtörténhet, és amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül.
A szerzők egy olyan fenyegetést vázolnak fel, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiberterrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik…
A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. Ez az utóbbi évek legautentikusabb, leghátborzongatóbb története, tele olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. Ugyanakkor naprakész, hiteles olvasmány is, melyről még évekig fognak beszélni"
"Az álomcsapat összeállt… Clinton belső titkai és Patterson ragyogó történetmesélése teszik ezt a regényt az évtized politikai thrillerévé." – Lee Child

 

A kiadó szerint „sajátos elegye lesz intrikának, feszültségnek, globális drámának, olyan színfalak mögötti titkokkal elegyítve, melyekről csak egy amerikai elnök tudhatott – eddig.
Maga Clinton elragadtatással beszélt a közös munkáról: „Leírni, milyen az élet a Fehér Házban, hogyan mennek a dolgok valójában – igazán remek szórakozás. Jimmel pedig csodás együtt dolgozni, mindig is ő volt a kedvencem.”

 ________________

Az első könyv, amit James Pattersontól olvastam, de hogy felcsigázta az érdeklődésemet, az kétségtelen - úgy a regényei, mint a kiberterrorizmus általi fenyegetettség témája, a nemzetbiztonsági munka sokrétűsége, a döntéshozatal hatalmas jelentősége, nyomása és lelki terhe (nehéz helyzetekben!) és a politikai manipulációk iránt egyaránt.

Rendkívül jó könyv, mert egyfelől hihetetlenül izgalmas krimi, másfelől nagyon fontos és nagy horderejű kérdéseket feszeget, a nem megszokott oldalról, ezenkívül pedig olyan gondolatokat ad át, amelyeket megéri továbbszőni, olyan szemszögeket láttat, amelyek politikai irányultságtól függetlenül tényleg érdemesek a továbbgondolásra. 

Hogy Clinton mennyiben vett részt a regény megírásában, és hogy ki fogalmazta meg a könyvben fellelhető politikai érveléseket és beszédeket, azt nem tudom, de hogy kiválóak a maguk terén, az megint csak elvitathatatlan.

Ijesztő egyébként, amiket felvetnek ebben a regényben, fogalmam sincs, hogy mennyire járnak a realitás talaján, de az tuti, hogy hatalmas munkája van a nemzeteknek abban, hogy az ilyen dolgoktól
- a "középkortól" - megóvják az embereket; mindazt, amit elért eddig az emberiség, a technikai vívmányokat, a kényelmet, a betegellátást, a jólétet, az együttérzést, a biztonságot, a rendet stb. A legfontosabb dolgokat. Persze, persze, ez egyébként sincs meg maradéktalanul, oké, de nem is erről van szó. Hanem hogy megvan ezeknek a lehetősége. És a könyv eljátszik azzal a gondolattal (bár azért ez nem egy önfeledt, csupa móka játék), hogy mi lenne, ha magát a lehetőséget, ennek az esélyét venné el valaki tőlünk. Hátborzongató már csak a gondolat végigvezetése is, hogy mindez hova vezethetne.

Egy idézet a könyvből:

"A modern kor egyik leginkább ironikus aspektusa, hogy az emberi faj fejlődése milyen erőssé és egyben mennyire sebezhetővé tett minket. Minél nagyobb a hatalom, annál több a sebezhető pont is. Önök teljesen jogosan azt gondolják, hogy hatalmuk csúcsán vannak, hogy sokkal több mindent megtehetnek, mint annak előtte. Én azonban a sebezhetőségük csúcsán látom magukat. Ennek oka a függőség. Társadalmunk teljes mértékben a technológiától függ."

"...függünk valamitől, aminek nincs alternatívája."

Teljesen el tudtam vonatkoztatni egyébként attól, hogy mi a véleményem vagy miket olvastam eddig Bill Clintonról, semmilyen irányban nem befolyásolt a regény olvasásakor az ő személye; de talán ez azért van, mert bevallom, úgy gondolom, hogy azért a történet megírásában Pattersonnak volt oroszlánrésze. Persze lehet, hogy tévúton járok, és Clinton zseniális történetmesélő, ezért is sajnálom, hogy nem lehet arról tudni semmit, hogy melyiküknek mekkora része van a regény elkészültében.

Letehetetlen könyv, helyükön lévő párbeszédekkel, értékes gondolatokkal, különböző szemszögek megmutatásával, csavarokkal, fordulatokkal, az érzelmi és politikai szálakra is hangsúlyt helyezve. Teljes mértékben a szórakoztató irodalom legminőségibb vonalát képviseli. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a krimiket és a politikai témákat csűrő-csavaró történeteket.

Megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése