MŰFAJOK szerinti bontás:

2021. június 4., péntek

Jane Corry: Hiba volt

 

"Poppy Page szerint csak kétféle nő van: az egyik hű marad a férjéhez, a másik nem. Egészen eddig a pillanatig Poppy kétségtelennek tartotta, hogy melyik típusba tartozik.

De feltűnik Matthew Gordon, aki jóképű és elbűvölő, és már vagy húsz éve nem látták egymást Poppyval – és ezzel megváltozik a helyzet.

Poppy csak egyszer hibázik – de a botlás következményei jóval veszélyesebbek, mint gondolná.

Valaki az életével fog fizetni érte."

____________________

Ez a regény arról szól, hogy a tetteink mindig következményekkel járnak, és hogy az ember vagy ne akarja elkerülni ezeket - mármint megpróbálható, de valószínűleg fölösleges -, vagy inkább ne is tegyen olyat, ami olyan következményekkel járhat, amit nem tudunk jó szívvel vállalni. De lehetséges ez? Lehet minden pillanatban, minden szituációban helyesen cselekedni? Főleg ha a körülmények vagy más emberek szeszélyeinek is ki vagyunk téve. Van az az erő mindannyiunkban, hogy mindig a helyes utat válasszuk? És az az erő megvan bennünk, hogy ha ez nem sikerült, akkor fel tudjuk vállalni, amit tettünk, és azt, ami azzal jár? Mi van, ha igen? Mi van, ha nem? Ezt boncolgatja ez a könyv. És nagyon jól teszi. Kétféle értelemben is. 

Egyrészt jól, tehát okosan, rafináltan, csavarosan, érdekfeszítően teszi, másrészt pedig jól teszi, mert ezzel sosem árt foglalkozni. 

Ugyanis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. A felelősségünkről, annak erejéről, és arról, hogy a tetteink másokra, mások életére, személyiségére, döntéseire nézve is következményekkel járnak. Márpedig ez sem utolsó szempont. Sőt, ez (is) az elsődleges szempont - hogy másoknak, mások életében mit okozunk, nem csupán az, hogy mit teszünk saját magunkkal, a saját életünkkel! Oly kényelmes lenne ezt elfelejteni, nem igaz? Hogy nem csak magunkért felelünk. Nos, Corry erre hívja fel a figyelmet - hogy nem csak magunkra és nem csak magunkért kell vigyáznunk, óvatosnak es felelősnek lennünk. Ezt tagalja ez a könyv, de persze mindezt egy 

izgalmas, letehetetlen, olvasmányos, szórakoztató, könnyed hangvételű krimibe ágyazva, amikor minden következő lépés kiszámíthatatlan, minden szereplő meglepetésekkel szolgál, minden bekezdés újdonságokat tartogat, az író mindig megdöbbent valamivel, és nem tudod, mit várhatsz a következő oldalon. 


A regény ITT megvásárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése