MŰFAJOK szerinti bontás:

2017. május 14., vasárnap

Ken Follett: A Modigliani-botrány

Follett Ken: A Modigliani-botrány

"A Modigliani-botrány a londoni művészvilágba kalauzol el 
bennünket. Egy fiatal angol művészettörténész lány, Dee Sleign párizsi 
vakációja során eddig ismeretlen Modigliani-festmény nyomára bukkan, és 
barátjával, a műalkotásokkal üzletelő, nagymenő Mike-kal a kép 
felkutatására indul. Kiderül, hogy Modigliani ezt a képet állítólag 
kábítószer hatása alatt festette, majd egy livornói rabbinak 
ajándékozta, aki egy aprócska olasz faluba, Poglióba vonult vissza, és 
1920 körül bekövetkezett halála óta senki sem tudja pontosan, mi lett a 
sorsa a maga nemében páratlan remekműnek. Dee és Mike a festmény után 
vetik magukat - persze nem csupán a műélvezet kedvéért, hanem azért is,
mert természetesen megfordul a fejükben, hogy egy eredeti Modigliani 
eladásával igazi vagyont szerezhetnének..."

____

Rendkívül szórakoztató, olvasmányos, nagyon laza krimi, amely tökéletes kikapcsolódást kínál. Eleinte nem tudtam, hogy igazán tetszeni fog-e, de aztán azon kaptam magam, hogy alig várom, hogy olvashassam.

Modigliani miatt kezdtem bele az olvasásába, mert ő a kedvenc festőm, viszont róla tulajdonképpen semmi nem derül ki a könyvből. (Mármint: semmi. Tényleg egyáltalán semmi.) Ugyanakkor sokak számára valószínűleg éppen ez a vonzó a könyvben, hogy Follett nem kezd művészettörténeti elemzésekbe és ismertetőkbe, csak a krimi szálait csűri-csavarja, azt viszont kiválóan. 

Klasszikus bűnügyi regény, amit most nagyon élveztem, mert az utóbbi években íródó krimik egyre durvábbak, hiszen egyre magasabb az ingerküszöb. Ebben nincs brutalitás, nincs gyilkosság (!), mégis nagyon izgalmas, szórakoztató és sodró lendületű történet.

Egy ilyen "régi típusú" krimi, higgyétek el, kiválóan megállja a helyét ma is, abban a krimiirodalomban, amelyet, lássuk be, áthat a borzalom; hiszen most már cél - és gyakran sajnos csupán öncél -, hogy minél szörnyűségesebb dolgokat kitaláljon és leírjon egy szerző.
A mai krimiírók szinte egymásra licitálva írják le a nagyobbnál nagyobb borzalmakat, ami után igazi felüdülés egy borzalom- és brutalitásmentes történet, és ilyenkor derül ki, hogy lám, anélkül is lehet izgalmas és letehetetlen egy könyv! 

És milyen más típusú - mennyivel könnyedebb, emészthetőbb, szorongásmentes - élményt nyújt egy agressziót nélkülöző történet! 

Tehát ez szerintem hatalmas értéke ennek a regénynek, így aki már sokallja a rendszerint alapos részletességgel kifejtett szörnyűségeket egy könyvben, de szereti a krimiket, az lásson hozzá A Modigliani-botrányhoz, remekül fog szórakozni.


A Gabo Kiadótól megrendelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése