MŰFAJOK szerinti bontás:

2016. november 10., csütörtök

Mary Kubica: A jó kislány


 A jó kislány

„Napok óta követem. Tudom, hova jár vásárolni, hová viszi tisztíttatni a ruháit, hol dolgozik. Nem tudom, milyen színű a szeme, vagy milyen a tekintete, ha fél. De hamarosan megtudom.”

Az apja tekintélyes bíró Chicagóban, az anyja merev társasági dáma. A családi elvárásokkal dacolva, az ifjú Mia Dennett rajztanárként dolgozik egy belvárosi iskolában. Egyik este a barátjával lenne randija egy bárban, de a férfi nem jelenik meg, és Mia egy titokzatos idegen oldalán távozik. Nyugodt mozdulataival és szerény modorával Colin Thatcher veszélytelen egyéjszakás kalandnak ígérkezik. Ám kiderül, hogy a lány élete legsúlyosabb hibáját követte el, amikor fölment Colinhoz. 

Colin dolga az volt, hogy egy vad zsarolási akció keretében elrabolja Miát, és leszállítsa a megbízóinak. Csakhogy a terv nem várt fordulatot vesz, mert hirtelen úgy dönt, inkább elrejti a lányt egy eldugott minnesotai nyaralóban, ahol sem a rendőrség, sem az életveszélyes főnökei nem találják meg. Mia anyja, Eve, és Gabe Hoffman felügyelő akadályt nem ismerve keresik őket, ám senki nem sejtheti előre az érzelmi bonyodalmakat, melyek végül a család széthullásához vezetnek.

Rabul ejtően izgalmas, feszült hangulatú thriller. A jó kislány ígéretes első regény, mely megmutatja, hogy még egy tökéletes családban sem minden az, aminek látszik…

„Csavaros bemutatkozó regény, mely érzelmi hullámvasútra ülteti az olvasót. A Holtodiglan [Gillian Flynn] rajongói lelkesen fogadják majd ezt a nem kevésbé lebilincselő történetet egy eltűnt nőről, egy összeomló családról és a hazugságokról, melyekkel nem csupán másokat áltatunk, hanem leginkább magunkat.” Lisa Gardner, a New York Times sikerszerzője, a Fear Nothing írója
„Kubica erőteljes bemutatkozása… a Holtodiglant juttatja eszünkbe… ez esetben a hősnőnek van szíve – és így még lesújtóbb, amikor az írónő összetöri azt.” Publishers Weekly, 
„Pszichológiailag árnyalt és szívdobogtató, A jó kislány magával ragadott a legelső mondatával, és fogva tartott a legutolsó szaváig.” Heather Gudenkauf, a The Weight of Silence és a Little Mercies bestsellerek szerzője

****

Azt a mindenit, hát nem könnyű szavakat találni...
Akár krimi (hivatalosan az), akár dráma (mert az a javából), akár családtörténet vagy fejlődésregény, minden kategóriában az élvonalat képviseli. 
Egyszerűen nem lehet letenni, annyira izgalmas, annyira olvasmányos és olyan hihetetlen tehetséggel megírt regény, ami ritkaság. 

Pontosan az ilyen krimit szeretem - ami túlmutat a krimi műfaján, holott az. Ami több annál. Ami fejlődéstörténetet mutat be, kiszámíthatatlan csattanókkal szolgál, remek karakterábrázolásokat tartalmaz, és eredeti történetvezetést. 

Remek könyv, nagyszerű, Kubica brillírozik, és több olyan csattanót is tartogat a végére, ami nem a hagyományos, megszokott, hétköznapi értelemben vett csavar, és nem is erőltetett vagy túlírt, hanem egyszerűen káprázatos megoldásai és ötletei vannak.

Ez az első könyve, de tudom, hogy már megjelent a második, hamarosan neki is kezdek, és remélem, nagyon remélem, hogy sokat fog írni még, mert zseniális író. 

Szelíden és finoman ábrázolja a szereplők érzéseit, és úgy (bárcsak minden író ezt tenné), hogy nem az érzésekről ír. Hanem tettekről, mimikáról, gesztusokról, gondolatokról, emlékekről és tervekről, amelyek sokkal jobban beszélnek az érzelmekről, mintsem ha az író konkrétan megfogalmazná azokat. Nem is tudom, talán még körül sem írja, egyszerűen 'csak' láttatja, rámutat, rávezet téged mint olvasót, hogy értsd, anélkül, hogy ő különösebben elmagyarázná. 

Ha ki kellene emelnem, hogy mi a legjobb a könyvben, bajban lennék, ugyanis a sztori és a stílus is egyedi és lehengerlő. 

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki az igényes krimiket szereti, vagy a könnyed olvasmányokat, vagy a szórakoztató, vagy a szépirodalmat, vagy a családtörténeteket, vagy a thrillereket, vagy... 
Mindenkinek ajánlom, tényleg nem tudom eléggé érzékeltetni, hogy milyen nagyszerű író első, bemutatkozó, letehetetlen regényéről van szó. 

Ezt egyszerűen olvasni kell, és utána megrendelni a következő Kubica-könyvet, és olyan krimiket keresni, amelyek megközelítik ezt a színvonalat, mert azt hiszem, ebben benne van mindaz, amit az ember egy egyszerre laza és mély, egyszerre olvasmányos és elgondolkodtató, egyszerre izgalmas és mérhetetlenül szívfacsaró regénytől vár. 

E-könyvben megrendelhető ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése