MŰFAJOK szerinti bontás:

2024. február 5., hétfő

Ana Reyes: Ház a fenyvesben

 


"New York Times Bestseller

Reese Witherspoon könyvklub

 

Ha megcsal az emlékezeted

Ha a barátnőd halott

Ha nem tudod feledni, de pontosan nem is emlékszel, hogyan történt

A válasz ott lesz a fenyvesben

 

Maya végzős volt gimiben, amikor a legjobb barátnője, Aubrey egyik pillanatról a másikra holtan rogyott össze egy Frank nevezetű enigmatikus figura jelenlétében, akivel azon a nyáron állandóan együtt volt.

Hét évvel később Maya Bostonban él, a barátja teljes szívből szereti. Maya titokban szerfüggő, hogy el tudja viselni a múltbeli történés súlyát, az emlékezetkihagyásokat, a magyarázat nélkül maradt tragédiát. De egyszer csak lát a YouTube-on egy videót, amin egy fiatal nő hirtelen összecsuklik, és szempillantás alatt meghal. A helyszín egy étkezde, a nővel átellenben nem más ül, mint Frank.

Maya újra a trauma kellős közepén találja magát, amely azóta egész életére rányomta a bélyegét. Hazatér szülővárosába, Aubrey halálának helyszínére, hogy újra átélje azt a végzetes nyarat, belegondoljon, milyen hatással is volt rá annak idején Frank, és felidézze az őrjítő féltékenységet, amely majdnem megpecsételte kettejük barátságát Aubrey-val.

Egykori otthonában rábukkan valamire, ami megérteti vele, ez a történet jóval régebben, még az ő születése előtt kezdődött. Minden jel szerint újra fel kell keresnie Franket, aki még mindig ugyanott lakik, a fenyvesben."

_______________________

Nem tudom, olvastam-e már olyan könyvet, ami rejtélyesebb, talányosabb volt, mint ez, teljesen megfoghatatlan, minden támpont nélküli - az ember keresi, keresi, de nem találja a fogódzót, hogy hol is lehet a válasz, miben találhatja meg; egyáltalán merre keresse.

Rendkívül nyomasztó, szorongató, olykor bizarr, máskor egyenesen szürreális; letehetetlenül ijesztő; olvasmányos, de vérfagyasztó; torokszorító és pörgős; és rendkívül, rendkívül hátborzongató.

Tudod, hogy keresgélned kell a hogyant, de esélyed sincs rá, hogy rájöjj a titok nyitjára; meg akarod érteni - a főszereplővel együtt - a miértet, de néha beléd nyilall, hogy talán jobb nem tudni róla. 

Az író elképesztő módon érzékelteti azt a szereplője által érzett bizonytalanságot, mely hol rettegéssé súlyosbodik, hol kétellyé és önmarcangolássá szelídül; sajnálod őt, kívánod, hogy megértse, mi és miért történt, mert tudod, hogy csak így tudja folytatni az életét; azt az utat, amit már nem a múltban történtek határoznak meg. 

Végig kétségek gyötrik az olvasót, mert egyszerűen nem lehet érzékelni, hogy milyen irányba fognak alakulni a dolgok; hogy az ép esze vagy az élete a tét; hogy az igazság nála van-e vagy rajta kívül áll; hogy a valóság vagy a képzelete gyűri maga alá. Nem tudod, miről mit gondolj; és a végkifejlet minden képzeletet felülmúl.

Ötleted sincs, hova fog kifutni a történet; csak azt tudod, hogy valami olyanfajta borzalomhoz vezetnek a válaszok, melyekkel eddig nem találkoztál; és néha felteszed magadnak a kérdést, hogy vajon a válasz olyasmi lesz-e, ami befogadható, vagy olyan, ami még mélyebbre sodorja azt a lányt, aki oly elszántan keresi.

Eredeti ötletekkel, gondolatokkal tarkított, félelmetes, jól kidolgozott, a karaktereit jól felépítő, számtalan kérdést felvető regény, mely az utolsó oldalig nem ereszt. 

És biztosra veszem, hogy van egy szó, amire szinte mindenki, aki elolvasta ezt a regényt, utána rá fog keresni, és alaposabban utánaolvas a dolognak... na de nem spoilerezek; olvassátok el!

A regény a kiadótól megrendelhető ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése