MŰFAJOK szerinti bontás:

2024. szeptember 30., hétfő

Stacey Halls: Az Uránia-ház

 az-urania-haz-stacey-halls-konyv-21-szazad-kiado

 

 "A Familiárisok és a Mrs. England Sunday Times bestsellerek szerzőjétől

 A szabadságnak ára van. 

London, 1847. Alig pár mérföldnyire a várostól, csendes vidéki környezetben készülődés zajlik egy csapat fiatal nő fogadására. Szigorúan titkos, hogy pontosan hol van ez a ház, és a beköltözők nem ismerik egymást. Egyvalami azonban közös bennük: mindannyian bukott nők.

Az Uránia-ház menedéket kínál prostituáltaknak, piti tolvajoknak, kitaszítottaknak – az újrakezdés lehetőségét. De vajon tudnak-e élni a lakók ezzel a lehetőséggel?

Angela Burdett-Coutts, a milliomosnő az Uránia-ház egyik mecénása. Légvonalban nem is olyan messze, Piccadilly környéki otthonában tartózkodik, amikor döbbenetes felfedezést tesz. A férfit, aki tíz évvel ezelőtt zaklatta, szabadlábra helyezték. Angela tudja, csak idő kérdése, hogy a rémálom újrakezdődjön.

E nagyon különböző háttérből érkező lányok, asszonyok sorsa egy ponton összekapcsolódik, hogy kiderüljön: a szabadságnak mindig ára van. 

Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nőknek. E könyv lapjain a ház története elevenedik meg."

 __________________

Stacey Halls „Az Uránia-ház” című regénye lenyűgöző időutazásra invitálja az olvasót az 1800-as évek Angliájába, ahol a női sorsok és a titkok bonyolult hálózata bontakozik ki.

A "bukott nők" keresik identitásukat, helyüket, próbálnak bízni a jövőben, azonban múltjuk túl gyakran visszarántja őket egy olyan valóságba, olyan életbe, melyből menekülni szeretnének. 

Halls írásmódja - ahogy azt már megszokhattuk - magával ragadó; részletes leírásai és érzékeny karakterábrázolása által a múlt életre kel, és a cselekmény feszültsége folyamatosan fenntartja az érdeklődést.

A regény egyik legfőbb erénye a női karakterek hiteles bemutatása, akik vagy nem akarnak, vagy nem tudnak megfelelni a kor elvárásainak, vagy olyan körülmények és események sodrában találják magukat, melyek közepette ez mindenki számára egy lehetetlen feladat lenne.
 
Halls nagyon szépen szövi össze a személyes drámákat a társadalmi kontextussal, így a történet nemcsak egy izgalmas olvasmány, hanem korrajz is egyben. 
 
Az Uránia-ház (mint regény és mint cselekményhelyszín) atmoszférája magával ragadja az olvasót, a regény végig lebilincselő és izgalmas, a rejtélyekre pedig fokozatosan derül fény.
 
A női erő, a titkok és rejtélyek, a szolidaritás, a barátság, a szerelem, valamint a körülöttünk lévő, életünket befolyásoló tényezők egyaránt főszerepet játszanak a könyv cselekménye során.
 
Női sorsok és történelmi események elevenednek meg a lapokon, melyek magukba szippantják az embert.
 
A regény a mai kor olvasóinak is üzen, hogy a múlt sötét zugait feltárva, önmagunkat elfogadva, fenntartva hitünket abban, hogy jobb is lehet nekünk, újraértelmezhetjük a jelenünket.

 A regény a kiadótól megrendelhető ITT.